DIARI DE CAMPANYA D'ERC
Política 15/05/2014

Una hipòtesi raonada: abstenció molt alta a Catalunya i altíssima a l'Estat

Les sol·licituds de vot de residents a l'estranger són minses, tot i que un 50% superiors entre els catalans que entre els ciutadans de la resta de l'Estat

Roger Tugas
2 min

BarcelonaUn dels reptes que s'havia marcat com a prioritat ERC per a les europees era el d'incentivar la participació. Un objectiu, de fet, que en realitat en són tres: incrementar la participació respecte de fa cinc anys (a Catalunya va ser del 37,6% el 2009), situar-la per sobre la mitjana estatal (sempre se situa uns quatre punts per sota) i que el conjunt de forces sobiranistes obtinguin un bon resultat (CiU, ERC i ICV-EUiA van rebre en global el 37,7% dels vots fa cinc anys). Marta Rovira no es cansa de repetir a cada míting que, si els analistes europeus veuen que una regió europea participa en massa el 25-M i que, a més, ho fa a favor d'uns partits que no es presenten a la resta de l'Estat, els dirigents comunitaris no podran girar el cap i fer veure que no passa res.

Tanmateix, a mesura que passen els dies, el somni d'una abstenció baixa es va fonent. La dificultat per omplir auditoris que fa un any i mig quedaven desbordats és ben eloqüent per a gairebé tots els partits. El primer dels reptes, per tant, queda per ara ben lluny. Per contra, el segon sembla més assequible o, com a mínim, algunes dades permeten confiar-hi encara.

I és que, segons explicava aquest dijous un dirigent d'ERC –i ho he pogut comprovar després a l'INE–, només un 4,1% dels espanyols residents a l'estranger han sol·licitat poder votar el 25-M. No és la xifra definitiva, tot i que la data límit per fer-ho era el 26 d'abril, perquè encara segueixen arribant peticions enviades abans d'aquesta data, però és força eloqüent. Ara bé, hi ha un matís important: un 5,8% dels catalans residents a l'estranger han demanat poder votar, un tràmit que només han realitzat un 3,9% de ciutadans de la resta de l'Estat. La diferència, per tant, és de gairebé el 50%.

Segurament, encara que l'abstenció sigui alta a Catalunya, si la participació és un 50% superior a la de la resta de l'Estat els dirigents d'ERC podran estar satisfets, tot i que encara és molt d'hora per fer previsions, més enllà d'alguna dada mitjanament rellevant. L'abstenció a Catalunya, en aquest cas, seria molt alta, però a la resta de l'Estat seria altíssima. I això facilitaria i molt que Ernest Maragall aconseguís també una acta que li balla. Qui no es conforma, per tant, és que no vol.

Quant al tercer objectiu, seran els partits sobiranistes els que hauran d'acabar de convèncer l'electorat que els faci confiança, tot i que les enquestes no els són desfavorables...

stats