Política 13/11/2017

ERC reconeix que no estaven preparats per implementar la República amb un Estat disposat a recórrer a la violència

Sabrià prefereix no posar terminis per al desenvolupament de la República proclamada

Aleix Moldes
2 min
El president Carles Puigdemont ahir al ple del Parlament, aplaudit pel grup de Junts pel Sí.

BarcelonaEl Govern no estava preparat per tirar endavant la República després que el Parlament la proclamés el 27 d'octubre. Ho va reconèixer aquest cap de setmana la consellera d'Ensenyament, Clara Ponsatí, en una entrevista a RAC1, i ho ha reconegut aquest dilluns el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, si bé Sabrià ha introduït un matís rellevant: "El país i el Govern no estaven preparats per fer front a un estat autoritari sense límits a l'hora d'aplicar la repressió i la violència". La violència era una "línia vermella" que l'executiu no estava disposat a assumir, ha explicat Sabrià, que ha afegit que encara que el Govern hagués estat preparat tampoc hauria implementat la República si hagués comportat posar en risc la ciutadania.

"Estàvem a punt per desenvolupar la República en un context diferent del que ens vam trobar. I davant de proves clares que aquesta violència es podia arribar a produir vam decidir no traspassar la línia vermella", ha insistit. Sabrià ha assenyalat tot seguit que "en cap cas volien comprovar si hi haurien hagut morts".

La no-violència continuarà guiant les accions de l'independentisme, ha explicat Sabrià, que ha remarcat que no renunciaran als seus principis. Ara bé, els calendaris canvien. "No és una qüestió de terminis, sinó de voluntats i de complicitats", ha assenyalat el portaveu d'ERC en la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent nacional del partit. "Aquest no és un tema de calendaris. No renunciarem als nostres principis i continuarem treballant per assolir el nostre objectiu: la independència i donar forma a la República ja proclamada".

"El compromís de Puigdemont no es pot qüestionar"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha indicat en una entrevista al diari belga 'Le Soir' que "una altra solució a la independència és possible", declaracions que, per a ERC, no es poden entendre com una "reculada" del president. "S'ha de veure el context en el qual dona la resposta. Ningú pot dubtat del seu compromís", ha subratllat Sabrià.

Per defensar la República i el Govern "legítim", Esquerra considera necessari que l'independentisme guanyi les eleccions del pròxim 21 de desembre, en les quals es presentarà en tres candidatures. La d'Esquerra, liderada per Oriol Junqueras, comptarà amb diversos candidats independents. Sabrià n'ha destacat alguns, com l'escriptora Jenn Díaz, número 8 per Barcelona; l'islamòloga Najat Driouech, número 14; José Rodríguez, número 24, i, en llocs simbòlics, Pep Cruanyes i Ramon Cotarelo.

stats