ERC redobla la pressió a JxCat i la CUP per fer govern ràpid

Aragonès i Junqueras demanen aparcar "temptacions egoistes" i mantenen la mà estesa als comuns

3 min
Pere Aragonès i Oriol Junqueras a la seu d’ERC durant la nit electoral del 14-F.

Les reunions d'aquesta setmana entre Esquerra, JxCat i la CUP han servit per acostar posicions, però ara com ara encara no hi ha cap carpeta de la negociació de la investidura tancada. Ahir mateix hi va haver reunions bilaterals d'hores entre Esquerra i Junts; i dels cupaires amb els dos socis de govern per separat, però l'acord encara no ha arribat a menys d'una setmana que es constitueixi el Parlament. En aquest context, tant l'aspirant a president, Pere Aragonès, com el líder republicà, Oriol Junqueras, han redoblat la pressió a JxCat i la CUP aquest dissabte per fer un govern ràpid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un discurs davant del consell nacional del partit, Aragonès ha urgit a un acord amb "celeritat" i "solidesa", ja que a parer seu no s'aturen ni la pandèmia ni la "repressió". Tal com ja va fer en el seu discurs de dijous en un acte de partit per fixar les línies de la legislatura que ve, ha demanat "generositat" a la resta de formacions polítiques, també als comuns, per forjar un "acord parlamentari" que doni pas a un nou executiu.

En un missatge implícit a Junts, que s'ha imposat arribar a un acord d'estratègia sobre el Procés abans de parlar del repartiment de càrrecs, Aragonès ha demanat abordar ja "tots els àmbits" de la negociació posant l'accent, a més, en les polítiques d'esquerres que creu que han de guiar el pròxim govern.

Ahir el vicepresident va convocar la constitució del nou Parlament el dia 12 de març, la data límit perquè es constitueixi la mesa de la cambra. Això és un indicador que les negociacions esgotaran terminis fins al final, ja que estan anant més lentes del que creien en un inici els partits. De fet, la negociació sobre la mesa pròpiament no ha començat, tot i que els partits ja tenen clares les seves preferències. Tal com va avançar l'ARA, la CUP aspira a presidir el Parlament, mentre que Junts creu que li pertoca a ells tenint en compte la tradició des de l'any 2015. En aquest sentit, com explicava ahir aquest diari, la candidata, Laura Borràs, medita si aspirar-hi.

Aragonès no ha sigut l'únic que ha posat pressió a la resta de formacions polítiques per formar govern, sinó que també ha reforçat aquest missatge el president d'ERC, Oriol Junqueras. En un discurs similar, l'exvicepresident de Govern ha demanat deixar de banda "temptacions egoistes" –un dard enverinat a la resta de sobiranistes– per fer un executiu ara ja. Ha assegurat que Esquerra estaria "a l'altura" per fer-ho i ha demanat a JxCat, els comuns i la CUP el mateix.

ERC insisteix en la "via àmplia" –així ho ha tornat a reivindicar Aragonès–, però cada cop és més evident que els comuns no estaran dins el govern –s'oposen a compartir-lo amb JxCat– i els cupaires encara no s'han pronunciat sobre les seves preferències –malgrat les veus internes que rebutgen implicar-s'hi–. En aquest sentit, el vicepresident actual ja no només parla del govern sinó que fa èmfasi en un "acord parlamentari" que doni estabilitat a la legislatura. Des de la campanya electoral que els republicans insisteixen en modificar la fórmula de coalició amb Junts i per això mantenen la mà estesa a la CUP per fer govern i també als comuns. Ara bé, tot apunta que el més probable és que acabi sent un govern d'ERC i JxCat amb la presidència d'Aragonès.

En tot cas, encara queden dies per saber-ho. La setmana que ve s'ha de tancar en primera instància l'acord de la mesa del Parlament i després començarà la negociació sobre la investidura definitiva –la presidència de la cambra tindrà deu dies per convocar el ple per elegir Aragonès– i el repartiment de càrrecs de govern. Un cop més, la política catalana tornarà a fer els deures esgotant tots els terminis.

stats