Aragonès urgeix JxCat, la CUP i els comuns a tancar un acord i no desaprofitar una "oportunitat històrica"

El republicà reclama generositat per totes les parts i evitar "càlculs electorals" i "vetos estèrils"

i
Quim Bertomeu
4 min
El coordinador nacional d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, aquest dijous.

BarcelonaEn poc més de dues setmanes, Pere Aragonès podria estar en disposició de fer el discurs més important de la seva vida: el d'investidura com a pròxim president de la Generalitat. El 132è, concretament. Però perquè això succeeixi, abans els negociadors del seu partit hauran de convèncer els de JxCat i la CUP per aconseguir el seu suport. Mentre arriba el dia, aquest dijous el coordinador nacional d'ERC ha optat per fer una conferència per explicar quines considera ell que han de ser les línies mestres del pròxim mandat. Un parlament en què, malgrat tot, ha sigut inevitable abordar les negociacions d'investidura que s'han succeït els últims dies. Aragonès ha acabat la seva intervenció urgint JxCat, la CUP i els comuns a tancar un "acord sòlid, honest i generós" sense més dilacions per no desaprofitar una "oportunitat històrica".

"Un Govern al costat de la gent" ha sigut el títol de la conferència, una clara al·lusió al lema de la campanya –"Al costat de la gent"– que va portar ERC a ser la força independentista més votada al Parlament per primera vegada des de la restauració de la democràcia. Aragonès ha partit de la premissa que l'acord no pot esperar més perquè Catalunya ja porta molt mesos "d'interinitat" fruit de la "repressió" que va inhabilitar l'anterior president, Quim Torra. Davant d'aquest fet, ha conclòs que hi ha tantes necessitats sobre la taula fruit de les conseqüències de la pandèmia i del conflicte polític que viu Catalunya, que la nova Generalitat no hauria d'esperar més per posar-se a treballar. "Portem massa mesos d'interinitat que no ens podem permetre. Hem de posar tot l'esforç, energia i voluntat d'entesa per afrontar el moment transcendental que vivim com a país", ha conclòs.

Un cop fet el diagnòstic, ha reiterat a qui vol com a company de viatge. Sense sorpreses, però també sense renúncies. Aragonès compta amb JxCat i la CUP, com era de preveure, però insisteix en no renunciar als comuns. Així, en una clara referència al partit de Laura Borràs i de Jéssica Albiach, ha demanat que abandonin els vetos creuats que fan que no vulguin saber res l'un de l'altre i acceptin un pacte a quatre bandes. "El moment que vivim exigeix renunciar a jugar amb la incertesa i els càlculs electorals i abandonar els vetos estèrils", ha resumit. Com que és conscient que difícilment els quatre partits voldran formar part del pròxim executiu català, s'ha obert a la possibilitat que alguns d'ells –no ha dit quins–li donin suport "o des del Govern o implicant-se en la governabilitat del país" donant estabilitat des del Parlament. En definitiva vol que el pròxim Govern tingui l'esperit del "3-O", la mobilització que haver-hi el 2017 a Catalunya dos dies després del referèndum i que ERC entén que va aconseguir superar el perímetre de l'independentisme.

Els missatges velats

Conscient que és un moment delicat per les negociacions que hi ha en marxa –JxCat i ERC s'han vist aquest dijous durant hores abans de l'acte–, ha evitat pressionar explícitament els partits, però ha enviat missatges velats amb destinataris clars. Per exemple, ha reclamat no jugar amb "la temptació d'una repetició electoral esperant treure un millor resultat electoral" –per JxCat– o també ha demanat assumir "contradiccions", si fa falta, per desbloquejar la situació –per la CUP–. Entre el públic s'han deixat veure representants de Junts (Laura Borràs i Francesc Dalmases) i de la CUP (Dolors Sabater i Eulàlia Reguant), però no dels comuns. Hi ha sigut el seu exlíder, Xavier Domènech, però en qualitat de representant de la plataforma Sobiranies. Tot i això, alguns dels republicans que han assistit a l'acte insistien que mantenen els contactes i la mà estesa amb el partit d'Albiach.

El projecte

Davant d'alguns representants d'entitats de la societat civil com Marcel Mauri (Òmnium), Elisenda Paluzie (ANC), Javier Faus (Cercle d'Economia), Mar Alarcón (Foment del Treball), Sergi Perelló (Intersindical), Carlos del Barrio (CCOO) i Núria Gillgado (UGT), Aragonès també ha desgranat el projecte d'ERC per a la pròxima legislatura. Un compendi de totes les propostes de campanya amb quatre pilars: un pla de rescat social per combatre la pobresa i fomentar l'ocupació; una transformació econòmica aprofitant l'impuls dels fons europeus; un gran pacte antifeixista per combatre la irrupció de Vox i, finalment, l'aposta per "un consens estratègic" per avançar cap a la república. També ha fet algunes concrecions que es podrà veure si es compleixen el primer dia del seu mandat: un executiu paritari i amb conselleries específiques per la igualtat i el feminisme i per la lluita contra el canvi climàtic. També alguna proposta estrella, com la gratuïtat per a l'educació dels 0 a 3 anys i dels productes d'higiene femenina.

Aragonès, Laura Borràs i Dolors Sabater aquest dijous a la conferència.

En el terreny nacional ha seguit fil per randa el llibre d'estil d'ERC: eixamplar la base de partidaris de la independència –"Només hi ha un camí: hem de ser més i més forts"– i articular un front comú sobiranista per "fer inevitable el referèndum" i lluitar per l'amnistia de presos polítics, exiliats i la resta de represaliats. Una proposta àmplia que busca que puguin avalar tant els negociadors independentistes –JxCat i la CUP– com els sobiranistes –els comuns–. Cap referència a la unilateralitat.

Aragonès ha explicat que el seu projecte inclou molts més temes que no ha tractat avui –llengua, indústria, infraestructures i esports–, però ha assegurat que ho farà d'aquí uns dies en un altre parlament que no pot evitar tenir ja al cap. "Espero poder fer-ho en el discurs d'investidura", ha avisat.

Les negociacions s'intensifiquen

Abans de la conferència d'Aragonès, aquest dijous també ha estat una jornada en què s'han intensificat les negociacions entre ERC i JxCat. Després d'uns dies en què hi havia una certa sensació d'estancament, avui els dos partits s'han vist matí i tarda. "Hem estat hores", explicava un dels negociadors a l'ARA, tot i que les converses segueixen envoltades del més absolut secretisme. Quins són els temes que hi ha sobre la taula? Junts i ERC intenten buscar un consens sobre el diàleg amb el govern espanyol; blindar la sobirania del Parlament i l'àmbit internacional. El partit de Carles Puigdemont també vol donar un paper destacat al Consell per la República, del qual han recelat fins ara els republicans. Un cop superada aquesta fase, tocarà parlar de cadires. Les primeres, les de la mesa del Parlament. La primera data límit, el 12 de març.

stats