ERC i JxCat intensifiquen converses per acostar posicions

Tenen reunions matí i tarda per començar a desencallar els temes que se'ls acumulen sobre la taula

, i
Núria Orriols i Quim Bertomeu
3 min
01. Aragonès ahir al Parlament.  02. Vilalta i Artadi parlant als passadissos de la cambra.

BarcelonaDesprés d'una jornada al Parlament aquest dimecres en què només hi va haver contactes informals, Esquerra i Junts per Catalunya han intensificat aquest dijous les trobades per intentar acostar posicions. Segons ha pogut saber l'ARA, hi ha reunions previstes tant al matí com a la tarda. A vuit dies de la primera data límit de la negociació –el 12 de març es constitueix el ple i han de pactar la composició de la mesa–, als dos partits se'ls comencen a acumular les diferents carpetes de la negociació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que els dos socis actuals s'havien conjurat per aconseguir una investidura ràpida, les negociacions estan anant més lentes del que estava previst, ja que abans de parlar del repartiment de càrrecs al govern o de la mesa del Parlament, Esquerra i Junts intenten consensuar una estratègia comuna en el marc del Procés. Fins ara no hi ha cap acord, però vist el calendari els dos grups han decidit intensificar les trobades per accelerar la negociació.

Quins són els temes que hi ha sobre la taula? Les negociacions estan envoltades d'un gran secretisme, però en termes estratègics Junts i ERC intenten buscar un consens sobre el diàleg amb el govern espanyol –JxCat vol fixar els paràmetres per definir quan es podrà considerar esgotat–; blindar la sobirania del Parlament i l'àmbit internacional. El partit de Carles Puigdemont també vol donar un paper destacat al Consell per la República, del qual han recelat fins ara els republicans.

Un cop hi hagi un mínim acord sobre això, està previst que els socis actuals abordin almenys el repartiment de la mesa del Parlament, ja que amb un acord de la majoria independentista –amb la CUP– aconseguirien fins a cinc llocs. El debat se centra, però, en quin paper desenvoluparia cadascun. Els cupaires, tal com va avançar l'ARA, pretenen assumir la presidència del Parlament, però Junts considera que els toca perquè són la segona força independentista –Laura Borràs podria fer el pas per presidir-lo–. Si la CUP no pilota la cambra també està sobre la taula que tingui la vicepresidència segona, la qual cosa voldria dir que Esquerra els ha cedit aquest lloc.

Conferència d'Aragonès

Aquesta tarda també hi ha haurà un moviment rellevant en clau d'investidura. El coordinador nacional d'ERC i principal aspirant a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, farà una conferència per explicar quines considera que han de ser les línies de la pròxima legislatura. Bàsicament, un recull de propostes sobre com ha de ser el pròxim mandat en clau de lluita contra la pandèmia i també en clau nacional. Des de l'entorn del vicepresident asseguren que amb el seu discurs no buscarà influir en la negociació, però serà inevitable que la seva intervenció serveixi per mesurar l'estat d'ànim dels republicans davant d'unes converses que no avancen al ritme que voldrien.

Nous contactes CUP-JxCat

Els tres partits independentistes han dissenyat un esquema de negociació peculiar: no es veuen les cares mai tots tres alhora, malgrat que per desencallar la investidura els vots de tots tres són imprescindibles. Així, hi ha reunions ERC-JxCat, ERC-CUP i JxCat-CUP. Del tercer tipus n'hi va haver una aquest dimecres, tal com va explicar l'ARA. Aquest dijous els anticapitalistes han fet un comunicat per explicar-ne la seva versió. En destaca que asseguren que amb JxCat, igual que amb ERC, també han decidit abordar canvis en el model policial i treballar en quatre qüestions: una moratòria en l'ús de les bales de foam; la retirada de les acusacions particulars contra manifestants; l'ús del reglament intern dels Mossos per acabar amb "les males pràctiques i la impunitat", i que la Brimo no intervingui en desnonaments.

El diputat Vidal Aragonés (CUP) i el conseller Miquel Sàmper.

Són quatre punts que els cupaires ja havien posat sobre la taula en les seves reunions amb ERC. La clau no és tant que ERC i JxCat acceptin aquest canvis, sinó quan s'haurien de produir. La CUP ha donat senyals de voler que es prenguin decisions immediates, mentre que els altres dos partits no tenen tanta pressa i volen que sigui el Parlament qui ho estudiï i enviï les conclusions a la Generalitat. Aquest dimecres va ser el mateix Aragonès qui va rebaixar la immediatesa dels canvis. Sigui com sigui, per ser investit, necessitarà els vots de la CUP.

stats