PRESSUPOSTOS DE LA GENERALITAT
Política 31/05/2016

ERC s’acosta a la CUP i incomoda Convergència

Els republicans veuen amb bons ulls incloure els impostos anul·lats pel TC i reformar tributs com l’IRPF

Oriol March / Roger Tugas
3 min
ERC s’acosta a la CUP i incomoda Convergència

Barcelona“Hem de tenir clar que no tenim majoria, i ho ha de tenir clar tot Junts pel Sí”. Amb aquesta contundència es referia ahir un dirigent d’ERC a la negociació per aconseguir que la CUP retiri l’esmena a la totalitat als pressupostos i permeti que els grups en debatin les partides. Un primer embat en què l’entorn del vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, creu que es juga mitja partida, dimecres de la setmana vinent. Per això, els republicans ja han iniciat un acostament cap als anticapitalistes i ahir es van mostrar favorables a estudiar les seves principals reivindicacions, algunes de les quals veuen amb bons ulls. Ara bé, aquesta complicitat cap al principal soci incomoda Convergència, tant als quadres instal·lats al Palau de la Generalitat com a la seu del partit. Aquestes veus van ser representades ahir pel candidat de CDC a les eleccions del 26-J, Francesc Homs, que es va erigir paradoxalment en el màxim defensor del projecte de comptes del líder d’ERC, partit a qui reclama que faci pinya al voltant del text.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al matí, el portaveu dels republicans al Congrés, Joan Tardà, va abraçar una de les principals reivindicacions de la CUP en avalar la possibilitat d’incloure impostos anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC), com el tribut a la banca. “Si ahir [per diumenge] ens vam manifestar tots contra la suspensió de les lleis socials per part del TC, seria coherent que també els pressupostos incorporessin partides d’ingressos que aquestes lleis anul·lades no permetrien incloure”, va afirmar el diputat d’ERC, que també va veure espai per maniobrar pel que fa a la política tributària -la CUP vol augmentar els tributs a les rendes altes en matèria d’IRPF, successions i patrimoni-: “És evident que hi ha marge de negociació en aquest sentit i en l’IRPF”.

Impostos anul·lats via esmena

D’aquesta manera, fonts coneixedores de les negociacions afirmen que Junts pel Sí ja hauria ofert als anticapitalistes incloure els impostos anul·lats a través d’esmenes, però directament en el ple d’aprovació dels comptes, un cop el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) hagués validat el text que hauria de ser votat i, per tant, evitant així que l’acte de desobediència fos censurat ja per l’organisme català. Des de la conselleria apunten que la mesura equivaldria a “pintar els ingressos”, sense tenir-los garantits, cosa que podria fer-ne perillar les despeses si l’Estat no les cobreix amb el fons de liquiditat autonòmic. “Ja ho va fer Andreu Mas-Colell, és tan revolucionari això?”, es pregunten, recordant que l’exconseller ja va quadrar uns pressupostos preveient l’impost llavors suspès a la banca.

Sigui com sigui, fonts de Junts pel Sí afirmen que el Govern s’ha guardat algun as per negociar durant la setmana que ve, ja que tem que fins i tot pot ser més complicat el debat a la totalitat que per partides. A l’hora de pactar les esmenes, apunten, “tothom haurà de transaccionar”. “Sectors de CDC no faran caure els pressupostos perquè calgui apujar un punt l’IRPF a les rendes altes i la CUP no els rebutjarà pel fet que no incloguin totes les seves demandes”, argumenten des de la conselleria d’Economia.

Per això, Tardà va reclamar “que tothom mogui peça, començant pel Govern i Junts pel Sí” però també va apel·lar a “la responsabilitat de la CUP” per permetre que, com a mínim, es puguin debatre els comptes. Segons va destacar, els pressupostos són “el carburant” necessari per conduir el país cap a la desconnexió -ja que augmenta les partides per a estructures d’estat- i va cridar a no donar una alegria a Inés Arrimadas, Miquel Iceta o Xavier García Albiol frenant-los. El líder del PP català ja està a punt per dur els comptes al CGE per les partides sobre la desconnexió.

Esgrima electoral

L’actitud d’ERC genera recel en amplis sectors de CDC en la mesura que recorda la negociació per a la investidura, precisament unes converses que van trencar molts ponts amb la CUP. “Els republicans s’han d’aclarir”, va apuntar Homs, que també va trobar “inacceptable” l’esmena a la totalitat dels anticapitalistes. A Palau consideren que el candidat va “per lliure”, sense coordinar-se amb l’equip presidencial, però no els incomoda. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha topat amb Junqueras pel debat pressupostari.

A la reunió de la direcció de grup de Junts pel Sí s’hi va palpar ahir la tensió pels comptes i pel 26-J. Jordi Turull, president de grup, va voler circumscriure el to d’Homs a la campanya electoral. De moment hi ha interès a mantenir greixada la relació al Parlament.

stats