Política 27/07/2016

Joan Tardà: "Si el Borbó és altiu, nosaltres som dignes"

ERC reclama al PSOE valentia per plantejar una alternativa amb tres condicions: derogar les lleis "reaccionàries" del PP, implantar polítiques socialdemòcrates i un referèndum "a l'escocesa"

Ferran Casas
2 min
Els diputats d'ERC al Congrés a la sala de premsa de la cambra

MadridDe nou ERC no ha assistit a la ronda de consultes del rei Felip VI sobre la investidura. Els republicans no li perdonen que, després que fos investit Carles Puigdemont, es negués a rebre la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, perquè li comuniqués el nomenament. "Si el Borbó és altiu, nosaltres som dignes", ha dit Joan Tardà en una roda de premsa al Congrés que ha servit per presentar el grup parlamentari d'ERC i les línies mestres de la seva actuació aquesta legislatura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa a la investidura, ha indicat que "segueix el sainet per la clara incapacitat del sistema" i que mentre Mariano Rajoy "fa un xantatge lamentable que o se’l vota o no hi ha govern" l'esquerra "no planteja una alternativa". Una alternativa a la qual els republicans estarien disposats a donar suport des del "coratge i la coherència" en els plantejaments. Ha posat al PSOE, això sí, tres condicions no negociables: "derogar les lleis més reaccionàries que han atacat el benestar i les llibertats democràtiques, fer polítiques de caràcter socialdemòcrata i autoritzar un referèndum a l’escocesa, i per tant vinculant, en un any". Així, ha dit Tardà acompanyat dels altres vuit diputats d'ERC, "l’esquerra espanyola faria un salt a la modernitat i s’assumiria que sí que es pot". "Si volen ajuda hi serem però sempre que respectin la voluntat dels catalans de decidir el seu futur", ha indicat.

Tardà ha afirmat que no és "optimista" sobre què passarà i que el PSOE no s'ho pren amb gaire interès. Ha admès que el procés català "pot fer de catalitzador" d'una gran coalició però ha advertit, marcant distàncies amb el PDC quan evita posar "línies vermelles" al PSOE, que "tenint com tenim des d'avui el mandat democràtic de legitimar el procés" la posició de tot l'independentisme "ha de ser la mateixa" i no es pot renunciar al referèndum. "No trairem els que ens van votar", ha conclòs el portaveu d'ERC.

stats