CONSELL NACIONAL
Política 29/09/2013

ERC vincula l'entrada al Govern a pactar una consulta de 'sí' o 'no'

Homs insisteix en l'oferiment als republicans per ser-hi

Roger Tugas
3 min
Rovira i Junqueras amb samarretes a favor de la vaga de docents a les Illes. El consell nacional va aprovar una resolució de suport.

Barcelona"Entrar al Govern? Quan hi hagi data i pregunta per a la consulta en parlarem". Aquesta ha estat la resposta clàssica del president d'ERC, Oriol Junqueras, quan se li ha preguntat per la possibilitat d'entrar a l'executiu, davant dels insistents oferiments de CiU. L'horitzó de la data i la pregunta, però, cada cop sembla més pròxim, i més des que divendres CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP aprovessin una resolució per instar a decidir les dues coses abans d'acabar l'any. El debat, per tant, és sobre la taula. I ahir la cúpula dels republicans va acceptar internament en el consell nacional que, si es compleix aquest compromís, estaria disposada a ocupar conselleries de l'executiu, segons ha pogut saber l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, Junqueras va ordenar als seus quadres esquivar el debat fins que l'horitzó de la consulta estigui definit. De fet, ERC vol garantir ara que la pregunta que pactin tingui només tres possibles respostes: , no o en blanc. És la fórmula que prefereix també CDC, però que Unió rebutja, ja que també reclama dur a votació la via intermèdia per la qual treballa el seu líder, Josep A. Duran i Lleida. "El que és important és la data i la pregunta" és el mantra que va receptar Oriol Junqueras a la cúpula per quan els preguntin sobre l'entrada al Govern.

Tot i això, també els va confessar que té la sensació que, quan arribi el moment, CiU no els oferirà finalment formar part de l'executiu. Junqueras apunta que, si ERC ha d'ocupar departaments, hi haurà alguns consellers que els hauran de deixar, cosa que pot dur a un conflicte intern a la federació que ho freni, més tenint en compte que CDC va fer deixar l'escó als seus consellers. Obligaria CDC i Unió a posar-se d'acord per replantejar equilibris en un moment en què la relació no passa pel millor moment.

En tot cas, fonts de la cúpula assenyalen que, encara que s'hi entrés com a partit, Junqueras no ho faria perquè en cap cas es planteja deixar l'alcaldia de Sant Vicenç dels Horts. I els que sí que ho fessin reclamarien conselleries claus per al procés. "Si és per blindar-lo, no té sentit que assumim Agricultura", expliquen. Podrien demanar, apunten com a exemple, la gestió de la projecció exterior o la planificació d'estructures d'estat com la Hisenda pròpia.

Tanmateix, la direcció d'ERC admet que la pressió perquè es mullin hi és, més després de la bona sintonia al debat de política general. I l'últim exemple va arribar ahir al matí. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va insistir-hi a Catalunya Ràdio. "Seria coherent amb el que hem plantejat des l'inici tant el president com CiU en conjunt. Ens donaria més solidesa", va defensar.

En tot cas, el consell nacional va constatar que les relacions entre CiU i ERC passen per un moment dolç, tot i que la setmana no va començar amb bon peu amb l'article de Duran en què demanava explorar altres vies abans que la independència. Les dues forces van votar conjuntament totes les resolucions del debat i van blindar l'horitzó del 2014. Així, a l'inici de la reunió, Junqueras va refermar el compromís del seu partit "amb la fortalesa i l'estabilitat parlamentària" del Govern si segueix compromès amb el full de ruta de la consulta. ERC pretén "assegurar que Catalunya té un executiu fort en un moment difícil", va afirmar. Si es donen les condicions, podria fer-ho des de dins.

stats