Partits

Erra cita Madaula demà davant la "manca de confiança" de Junts perquè segueixi a la mesa

La presidenta de la cambra vol parlar amb la diputada abans que hi hagi cap decisió

3 min
La presidenta del Parlament, Anna Erra, presidint el ple

BarcelonaLa reunió del grup parlamentari de Junts d'aquest dimarts sobre el cas Madaula va ser molt tensa. Una mena de catarsi de tot allò que havien acumulat durant mesos (o fins i tot anys) diputats de les dues ànimes del partit. El sector més institucional, alineat amb Jordi Turull, va reclamar que la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula, absent en la reunió, plegués de les seves funcions, mentre que els parlamentaris de l'entorn de la presidenta del partit, Laura Borràs, van defensar la diputada després que denunciés "violència masclista" al ple de les dones de la setmana passada. Una denúncia que va molestar la majoria del grup en considerar que se'ls havia acusat sense cap motiu: fins a 22 dels 32 diputats han signat una carta de queixa aquest cap de setmana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per aquest motiu, davant la "manca de confiança" que han expressat bona part dels diputats, la presidenta del Parlament, Anna Erra, es reunirà aquest dijous amb Aurora Madaula, segons diverses fonts consultades. Està sobre la taula, fins i tot, que deixi la mesa de la cambra, malgrat que l'entorn d'Erra assegura que no hi ha cap decisió presa de forma ferma. Abans, la presidenta del Parlament vol escoltar de primera mà la diputada, que ja mira amb recel –com la resta de diputats borrassistes, que són minoria al grup– tots els òrgans de Junts.

Erra és una de les parlamentàries –juntament amb la portaveu, Mònica Sales– més enutjades per la intervenció de Madaula divendres passat al ple. De fet, ja s'havia de trobar avui amb la diputada per abordar la situació, però finalment ho ha hagut de suspendre per temes d'agenda. Segons diverses fonts consultades per l'ARA, Erra ha expressat en diverses reunions de Junts el seu malestar i la seva pèrdua de sintonia amb la secretària segona de la mesa. De fet, aquest va ser el sentir general de la majoria de membres del secretariat permanent de Junts diumenge, quan es va reunir de forma extraordinària per abordar el cas. Allà molts van retreure a Madaula que no segueixi les directrius que marca el partit.

¿Quin és el desencadenant? Una declaració a favor d'una activista andorrana pro avortament. Madaula la va pactar amb Esquerra i els comuns, però la direcció del partit la va frenar. Arran d'això, la diputada va denunciar al ple patir "violència masclista" per part de "companys i companyes" del grup parlamentari. "És només el detonant", diu el seu entorn, que assegura que tot plegat s'arrossega d'un any enrere. Mentrestant, el sector més institucional acusa Madaula d'usar el feminisme de forma espúria: argumenten que no pot esgrimir violència quan la majoria no comparteix el seu criteri.

Més enllà d'aquest episodi, a ningú se li escapa la batalla soterrada entre les dues ànimes de Junts: entre el turullisme i l'entorn més immediat de la presidenta del partit, Laura Borràs. Els borrassistes consideren que hi ha una mena de caça de bruixes en contra seva per tal que deixin els llocs de rellevància de la formació. "A veure quan comencen a recollir firmes contra mi", assegura una font propera a la presidenta del partit, Laura Borràs.

Madaula, en tot cas, ha rebut el suport aquest dimecres de membres d'ERC, la CUP i els comuns. Han escrit missatges a X (abans Twitter) Jenn Díaz (ERC), Laia Estrada i Basha Changue (CUP), a més de Susanna Segovia (En Comú Podem). Jenn Díaz ha reclamat que "cap dona que alci la veu es quedi sola", mentre Estrada ha lamentat que les diferents formes de violència masclista impacten també en les organitzacions polítiques. Basha Changue ha cridat a "trencar dinàmiques tòxiques i violentes". "Fan discursos contra les violències masclistes, però quan una diputada seva denuncia que les ha patit dins del partit, fan una carta queixant-se d'ella", ha lamentat Segovia.

Les tres decisions de la permanent

Durant la reunió del grup parlamentari de dimarts hi va haver molt debat entre els parlamentaris, però sense decisions. De fet, les decisions ja s'havien pres prèviament, diumenge. Per una banda, es va decidir traslladar el cas de Madaula al comitè de garanties de Junts per una possible vulneració del codi ètic. Aquesta mesura es va prendre per respondre a la carta dels diputats juntaires que acusen la diputada d'assenyalar sense motiu tot el grup parlamentari. Ara bé, la direcció alhora també va decidir activar el protocol contra les violències masclistes del partit, ja que els borrassistes ho van considerar obligat després d'una denúncia pública de violència masclista. "No es pot qüestionar el relat de la presumpta víctima", defensen. Finalment, també es va decidir que fos la presidenta de la cambra, Anna Erra, qui parlés amb Madaula. Està previst que ho faci aquest dijous.

stats