El cas Madaula sacseja Junts

El partit elevarà la qüestió a la comissió de garanties: la secretària de la mesa va denunciar violència masclista mentre hi ha una part del grup parlamentari que la vol apartar

3 min
La diputada de JxCat Aurora Madaula en una intervenció al Parlament

BarcelonaEl grup de Junts al Parlament passa uns dies complicats. El motiu? El discurs que va fer la secretària segona de la mesa, Aurora Madaula, en el ple de les dones de la setmana passada, on va acusar companys de files de "violència masclista". Aquelles paraules han generat malestar al grup, que aquest dimarts s'ha reunit al Parlament amb la intenció d'"analitzar" què va passar. No hi haurà decisió immediata: la direcció del partit els ha traslladat que el cas de Madaula s'elevarà a la comissió de garanties de la formació, tot i que hi ha hagut diversos diputats que han demanat apartar-la dels seus càrrecs, segons les fonts consultades.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que tot plegat torna a formar part de la batalla entre les diferents ànimes de Junts. De fons, hi ha la voluntat del sector més institucional de desbancar els borrassistes de llocs de rellevància, ja que els acusen d’organitzar-se internament a través d’un grup que es diu Junts x Junts i de desestabilitzar el partit. Dues de les diputades de l’entorn del secretari general, Jordi Turull, més molestes amb Madaula són la presidenta de la cambra, Anna Erra, i la portaveu del grup, Mònica Sales.

Per aquest motiu hi va haver un grup de parlamentaris que van traslladar el cap de setmana una carta a la cúpula de Junts expressant el seu malestar i deixant clar que no estaven còmodes amb les seves paraules. La direcció permanent de JxCat es va reunir diumenge per abordar aquesta qüestió i fins i tot es va abordar la possibilitat d'apartar Madaula. Ara bé, els borrassistes s'hi van oposar de ple: van defensar que si Madaula ha denunciat públicament haver patit violència masclista, s'hauria d'activar el protocol de prevenció del partit. Aquestes fonts, afegeixen, que no es pot qüestionar el relat d'una suposada víctima.

¿Què va dir Madaula al ple? "Hi ha violències silencioses dels companys i les companyes [...]. Violència és portar llaç lila i manifestar-se el 25-N mentre imposes el masclisme en el dia a dia en organitzacions, institucions, entorns laborals o familiars. Violència masclista és menystenir les dones que et desafien intel·lectualment", va assegurar davant la sorpresa de la majoria de diputats. Una frase que va difondre també a Twitter la presidenta del partit, Laura Borràs, del mateix sector de la formació.

Madaula va fer aquestes declaracions després de tenir un conflicte amb el grup sobre una declaració a favor d'una activista pel dret a l'avortament a Andorra que serà jutjada pròximament. En un primer moment, havia pactat amb Esquerra, la CUP i els comuns un text de suport, però des de la direcció del partit es va "frenar" perquè, segons les fonts consultades, no s'havia discutit el criteri de la formació.

De fet, tant Junts com el PSC van acabar frustrant l'aprovació d'aquesta declaració i en van impulsar una d'alternativa a favor dels drets sexuals i reproductius sense fer cap referència a Andorra. Madaula ho va considerar una desautorització i va denunciar al ple, sense dir noms, haver patit un presumpte masclisme continuat. "Això ha estat només el detonant", assegura el seu entorn, mentre que els detractors de la diputada l'acusen d'usar el feminisme de forma espúria. Andorra només és la punta de l'iceberg d'un xoc latent dins el grup de Junts al Parlament.

Suspensió del consell nacional

D'altra banda, Junts ha suspès el consell nacional que tenia previst fer aquest cap de setmana perquè encara no hi haurà "prou elements de judici" sobre el pacte amb el PSOE. Així es va comunicar ahir dilluns als membres del partit en un correu al qual ha tingut accés l'ARA: "L'acord amb el PSOE que estableix mecanismes per a la resolució del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat ens situa en un nou escenari que requereix nous paràmetres de treball compartit. Al llarg de les pròximes setmanes anirem disposant de més elements que ens permetin, com a consell nacional, fer-ne l’adequat seguiment".

Què vol dir això? Que la cúpula de Junts considera que encara no hi ha prou novetats per traslladar-les a aquest organisme del partit, el màxim entre congressos. Per aquest motiu, explica el correu, es trasllada la reunió del 2 de desembre al 13 de gener. ¿És l'únic motiu? Diverses fonts interpreten que no: la direcció també es vol estalviar, asseguren, haver d'abordar el cas Madaula, ja que diversos consellers nacionals tenien previst qüestionar el seu rol.

En tot cas, la decisió de suspendre arriba en una setmana clau. Segons l'acord amb els socialistes, aquesta setmana s'ha de produir la primera reunió a Suïssa amb presència d'un sistema de mediació: algunes fonts, de fet, relacionen la suspensió del consell nacional amb el fet que hi hagi la trobada precisament a finals d'aquesta setmana o el mateix cap de setmana. Però des de Junts, oficialment mantenen el silenci: volen seguir amb l'hermetisme, de moment, sobre aquesta qüestió. De fet, fins ara només n'ha parlat públicament el president espanyol, Pedro Sánchez, que va assegurar la setmana passada que les trobades serien a Suïssa, tot i que ell no hi participarà directament. Sí que ho farà, en canvi, l'expresident Carles Puigdemont.

stats