Política 17/08/2014

'USA Today': “Catalunya probablement tirarà endavant el 9-N, tot i els intents de Rajoy per bloquejar-la”

El diari americà destaca que "la febre de la independència d'Escòcia és contagiosa"

Ara
1 min
El president Mas, durant l'acte de commemoració del tricentenari de la batalla de Talamanca / EFE

Barcelona"Catalunya probablement tirarà endavant el 9-N, tot i els intents de Rajoy per bloquejar-la". Són paraules del diari americà 'USA Today', que en la seva edició d'aquest diumenge dedica un article a analitzar la influència que el referèndum escocès pot tenir per a la resta d'Europa. La conclusió a la qual arriba és que aquesta influència es deixarà notar: "La febre de la independència d'Escòcia és contagiosa", afirma en el titular.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels llocs on es deixarà notar aquesta influència és, segons l''USA Today', Catalunya, un país que, afirma el diari americà, anirà a les urnes el 9-N tot i els intents del govern espanyol de prohibir-ho. El rotatiu compara els casos català i escocès i conclou que els dos processos "no són del tot anàlegs. Els motius catalans per a l'autodeterminació descansen de forma parcial en la idea de la repressió cultural i lingüística. La principal queixa escocesa és la discriminació econòmica i social del Parlament de Londres, que és vist com massa llunyà i aliè als interessos escocesos".

El diari parla amb Richard Whitman, expert en temes europeus de la Universitat de Kent, a Anglaterra, que apunta que el referèndum pactat entre Cameron i Salmond ha generat "un moment interessant a Europa", que, creu, "ha obert la porta al que podríem dir una 'possibilitat' per a altres". Els "altres" són les diferents nacions sense estat d'Europa, entre elles Catalunya. "Al marge de quin sigui el resultat", diu a l''USA Today' Albert Royo-Mariné, secretari general del Diplocat, "el referèndum escocès és una victòria de la democràcia i del sentit comú i, per tant, un gran exemple per als catalans".

stats