Política 30/10/2012

La Comissió Europea es contradiu sobre la carta de Reding al govern espanyol

Fonts oficials de l'executiu comunitari asseguren que l'intercanvi de cartes entre la vicepresidenta de la CE i el govern de Madrid va ser "privat" i no reflecteix la posició oficial de Brussel·les. En canvi, el portaveu del president Barroso admet que la resposta de Reding compromet tota la Comissió

Laia Forès/Carme Colomina
2 min
MAS I REDING EL 2011  El president Mas va rebre  la vicepresidenta de la Comissió Europea, Viviane Reding,  al Palau de la Generalitat  el juliol del 2011.

Brussel·les/BarcelonaEl portaveu de la Comissió Europea, Olivier Bailly, ha assegurat aquest dimarts que "no és el paper de l'executiu de Brussel·les pronunciar-se sobre les discussions constitucionals en un estat membre". Tot i això, el portaveu ha reconegut que la carta de la vicepresidenta Viviane Reding al secretari d'Estat espanyol per Afers Europeus, Íñigo Méndez de Vigo, on acceptava que Catalunya quedaria fora de la UE si s'independitzava d'Espanya −segons la lectura que el govern de Madrid ha fet dels tractats europeus−, "compromet tot l'executiu comunitari". Des de fa setmanes, l'executiu de Brussel·les s'ha vist immers en una sèrie de declaracions contradictòries. En un primer moment, la portaveu de la vicepresidenta de la Comissió va confirmar a l'ARA que l'intercanvi de posicions entre Reding i Méndez de Vigo era "privat" perquè els unia una certa amistat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts comunitàries insistien aquest matí que Brussel·les no tindrà una posició oficial sobre el procés d'independència de Catalunya fins que no arribi "l'escenari" en què "un estat membre els plantegi de respondre qüestions específiques". La carta de Reding, però, anava molt més enllà. "Vull que no quedi cap dubte sobre la meva posició, que és igual que l'expressada pel president Barroso en nom del Col·legi [la Comissió Europea], i que quedi clar que coincideixo plenament amb l'anàlisi del marc constitucional europeu que desenvolupes a la teva carta", deia al secretari d'Estat espanyol d'Exteriors, Íñigo Méndez de Vigo. Aquesta és la frase que la vicepresidenta europea va posar per escrit a la carta després que el govern espanyol li exigís disculpes i un pronunciament molt més clar, després de les ires que van despertar les declaracions que va fer al 'Diario de Sevilla', segons les quals Catalunya no quedaria necessàriament fora de la UE si s'independitzés.

Reding va enviar la carta a Madrid el 4 d'octubre, com va avançar l'ARA. Aquest dimarts s'ha remogut el cas perquè el diari 'El País' en torna a parlar i publica imatges del document. Es tracta de la resposta −d'una pàgina− a una llarga missiva −de tres pàgines− que dos dies abans havia fet arribar Méndez de Vigo a la vicepresidenta de la CE. El secretari d'Estat hi desenvolupava els arguments espanyols, segons els quals una Catalunya independent quedaria fora de la UE.

Declaracions 'desafortunades'

Segons fonts properes a Reding, les seves declaracions al 'Diario de Sevilla' van ser "extraordinàriament desafortunades", i per això la vicepresidenta de l'executiu comunitari es va veure obligada a respondre la carta de Méndez de Vigo, amb qui la uneix una certa amistat personal, i reconèixer el seu error. Brussel·les assegura que es tracta d'un intercanvi de cartes personals. Arran de les queixes del govern de Mariano Rajoy, ara el discurs oficial de la Comissió Europea és que la qüestió de Catalunya és un afer intern de l'estat espanyol.

La setmana passada, un diari escocès va denunciar que Reding i la CE havien rebut pressions de Madrid per fer-la rectificar i feia públic l'àudio de l'entrevista sevillana per respondre a les suposades males interpretacions del periodista andalús de les paraules de la vicepresidenta.

El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ja havia anunciat que Reding s'havia "disculpat". Ara transcendeix el contingut exacte d'aquesta disculpa.

stats