Política 15/01/2016

El govern espanyol també investiga la creació de la conselleria d'Exteriors

De Guindos avisa que l'Estat aplicarà l'article 155 de la Constitució "si es donen les circumstàncies"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Raül Romeva, ahir assumint el traspàs d'Exteriors de la mà de Roger Albinyana / AFP

MadridEls serveis jurídics de la Moncloa no només estan investigant la presa de possessió del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, sinó també el paper de la primera conselleria d'Exteriors de la Generalitat, encapçalada per Raül Romeva.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"De la mateixa manera que estem analitzant la presa de possessió o les competències que puguin donar-li a una determinada conselleria d'acord amb la doctrina que ja va assentar el Tribunal Constitucional el 1992, analitzarem totes i cadascuna de les actuacions de la Generalitat o del Parlament", ha assenyalat la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría.

La portaveu del govern espanyol ha considerat també un "error" que el PSOE hagi prestat quatre dels seus senadors perquè ERC i DL puguin tenir grup propi a la cambra baixa. "La pregunta és a què està disposat a prestar-se el senyor Sánchez per aconseguir el que no li han donat les urnes", ha dit durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Intervenció de l'autonomia

No han estat les úniques paraules del govern espanyol un cop constituït l'executiu de Carles Puigdemont. El ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha afirmat avui que el gabinet presidit per Mariano Rajoy aplicarà l'article 155 de la Constitució, que permet la suspensió d'una autonomia, a Catalunya "si es donen les circumstàncies". L'article 155 "és la Constitució espanyola, i lògicament, si es donen les circumstàncies, que tant de bo no es donin, l'executiu, com ja ha dit el president del govern, el que fa és aplicar la legalitat", ha dit De Guindos en una roda de premsa després de participar en l'Ecofin.

"Sempre ho ha fet així i sempre ho farà així", ha assegurat De Guindos, que ha recalcat que en qualsevol cas l'executiu actuarà "amb serenitat i legalitat, però amb fermesa". El ministre ha declinat interpretar els primers senyals enviats pel nou Govern català, però ha indicat que si es dóna un "acte de desobediència del Tribunal Constitucional", el Govern "actuarà, perquè és la seva obligació".

stats