JUDICIALITZACIÓ
Política 11/11/2016

El govern espanyol substitueix la fiscal general de l’Estat

Rafael Catalá aparta Madrigal i nomena José Manuel Maza com a substitut

i
Ernesto Ekaizer
2 min
Maza va fer una conferència a Barcelona el mateix dia del seu nomenament.

PeriodistaEl govern espanyol ha optat per José Manuel Maza, magistrat de la sala segona -penal- del Tribunal Suprem, com a nou fiscal general de l’Estat, després que el ministre de Justícia, Rafael Catalá, insinués dilluns passat, després de prendre possessió del càrrec, que Consuelo Madrigal podria continuar. Madrigal va obrir l’any judicial incitant a obrir la via penal contra el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts solvents asseguren que el govern espanyol va consultar el nomenament amb el president de la sala segona del Suprem, Manuel Marchena, que va recomanar Maza, de la seva confiança. Marchena manté excel·lents relacions amb la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, que, al mateix temps, hauria parlat amb el president Mariano Rajoy sobre l’assumpte.

La idea de nomenar Madrigal va ser abandonada per sorpresa dimecres. Maza va encarregar a diferents col·legues -un d’ells l’extinent fiscal de l’Audiència Nacional i advocat defensor del PP en diferents causes, Jesús Santos- els contactes per nomenar membres de la secretaria tècnica del nou fiscal general.

Maza va arribar al Suprem el 2002 en substitució d’Adolfo Prego, nomenat a proposta del PP pel Consell General del Poder Judicial. Precisament, Prego va proposar el 2007 la designació de Marchena com a magistrat, el més jove, al Suprem. I des que va ser nomenat president de la sala segona, el setembre del 2014, Marchena i Maza han fet pinya en temes molt rellevants, com el de la responsabilitat penal de les persones jurídiques.

L’anunci del govern espanyol va agafar Maza a Barcelona, des d’on va marcar distàncies amb Madrigal -com a mínim en les formes- guardant silenci sobre el procés: “Seria temerari per part meva parlar sobre aquests aspectes”.

Distanciament amb el ministre

Catalá va rebre crítiques de les associacions fiscals, que Madrigal va subscriure, en aprovar-se la llei d’enjudiciament criminal per la falta de mitjans per resoldre si es continuaven arxivant les nombroses causes pendents en períodes molt curts de temps.

Fonts judicials apunten que el govern espanyol ha optat per abandonar la idea de nomenar Madrigal per tenir les mans lliures en la renovació de fiscals en cap importants: a la Fiscalia de l’Audiència Nacional i a la Fiscalia Anticorrupció. A l’Audiència Nacional ha vençut el mandat de Javier Zaragoza, i Madrigal havia apostat per renovar-lo. A la Fiscalia Anticorrupció s’ha jubilat Antonio Salinas i es convocarà aviat el concurs per cobrir la plaça. Amb tot, és el fiscal general de l’Estat qui proposa el fiscal en cap d’Anticorrupció, ja que el resultat del concurs no és vinculant.

Consuelo Madrigal, segons fonts consultades, va comunicar dimecres passat a alguns dels seus col·laboradors que seria nomenada nova fiscal general. Ja abans de la investidura de Rajoy, segons aquestes fonts, Catalá li havia preguntat si volia continuar en el càrrec, i Madrigal va contestar que sí.

José Manuel Maza va ser nomenat ponent a la querella criminal presentada el passat 1 de setembre contra l'ara exministre i diputat del PP Jorge Fernández Díaz, i l'exdirector de l'Oficina Anrifrau de Catalunya (OAC) Daniel de Alfonso. La Sala d'Admissió de la Sala Segona no ha fet pública la seva decisió sobre aquesta querella per fabricació de proves falses presentada per l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias i CDC arrel de les gravacions.

stats