Política 27/09/2015

"És molt especial el que està passant a Catalunya": la visió internacional del 27-S

Diputats d'onze països diferents convidats pel Diplocat fan el seguiment de la jornada electoral en col·legis de tot el país

Marc Toro
2 min

BarcelonaLes eleccions del 27-S també compten amb ulls internacionals. Convidats pel Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), quinze parlamentaris d'onze països diferents fan aquest diumenge el seguiment de la jornada electoral a peu d'urna. Tot i que es tracta de diputats regionals, estatals i eurodiputats de "tendències i posicionaments diferents", tots ells "estan a favor que la gent pugui votar i del dret a l'autodeterminació", destaquen fonts del Diplocat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho afirma també Colm Keaveney, diputat del Fianna Fáil al Dáil Éireann, la cambra baixa del Parlament d'Irlanda. Després de visitar un parell de col·legis electorals –de la trentena de tot el país que la delegació visitarà al llarg del dia–, Keaveney considera que "és molt especial el que està passant a Catalunya".

Com la resta de representants internacionals, el diputat irlandès ha tingut l'oportunitat de debatre la transcendència i significat d'aquestes eleccions amb apoderats dels diversos partits. Per a ell, el caràcter plebiscitari o no d'aquests comicis el donaran els ciutadans. "Si un nombre significatiu de votants dóna suport a un partit amb una posició clara sobre el futur de Catalunya, això incorporarà un mandat que s'ha de respectar", argumenta Keaveney, que afegeix: "Demà, quan ens llevem, coneixerem quina és la voluntat democràtica" dels catalans.

Tot i voler mantenir una posició de neutralitat en relació al conflicte entre Catalunya i Espanya, assegura que no entén com "el procés és ignorat" per part del govern espanyol, al qual recorda la importància del "diàleg, la participació i la comprensió". "No hi ha risc en el diàleg", conclou.

El Diplocat pretén que els diputats traslladin les seves impressions sobre el 27-S als respectius països d'origen. Aquesta és la llista completa de la delegació internacional:

- Gutto ap Owain Bebb (MP Gran Bretanya / Conservative and Unionist Party - ECR)

- Mark Demesmaeker (MEP / Flandes – Bèlgica / NVA - ECR)

- Simon Elo (MP Finlàndia / Perussuomalaiset PS - ECR)

- Jill Evans (MEP / Gal·les - Gran Bretanya / Plaid Cymru – GreensEFA)

- Bernhard 'Felix' von Grünberg (RegMP Renània del Nord-Westfàlia - Alemanya / SPD – S&D)

- Mónica Edith Gutiérrez (MP Argentina / Frente para la Victoria)

- Colm Keaveney (MP Irlanda / Fianna Fáil - ALDE)

- Peter Luykx (MP Bèlgica / N-VA - ECR)

- Gérard Onesta (RegMP Migdia-Pirineus - França / Europe Écologie Les Verts - GreensEFA)

- Daniel Peña Fernández (MP Uruguai / Partido Nacional)

- Mark Pritchard (MP Gran Bretanya / Conservative and Unionist Party- ECR)

- Sjúrður Skaale (MP Dinamarca / Javnaðarflokkurin – S&D)

- Alyn Smith (MEP / Escòcia – Gran Bretanya / SNP – GreensEFA)

- Bodil Valero (MEP / Suècia / Miljöpartiet de gröna - GreensEFA)

- Gerald ZELINA (MP Àustria / Team Stronach)

stats