Política 21/02/2013

El director de Método 3 insinua que l'entorn de Camacho va encarregar la gravació extraoficialment

Francisco Marco assegura al jutjat que ell no tenia constància d'aquest encàrrec, que no s'hauria fet constar als arxius de l'agència. L'exbecari Álex Borreguero creu que la líder del PP sabia que es gravaria la conversa. Els quatre detinguts queden en llibertat amb càrrecs després de declarar

Laura Díaz-roig
3 min
Julián Peribáñez i Álex Borreguero (amb casc), després de declarar a la Ciutat de la Justícia / MANOLO GARCÍA

BarcelonaEls quatre extreballadors de l'agència de detectius Método 3 detinguts pel cas d'espionatge polític a Alícia Sánchez-Camacho ja es troben en llibertat provisional amb càrrecs. La jutgessa de guàrdia els ha deixat marxar de la Ciutat de la Justícia després de prendre'ls declaració. Només dos dels implicats, el que va ser director de l'agència, Francisco Marco, i la cap de seguretat, Elisenda Villena, han hagut de lliurar el passaport per evitar que fugin. Per als altres dos no s'ha ordenat cap mesura cautelar, tot i que també continuen imputats per un delicte de revelació de secrets en la causa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels últims a sortir del jutjat ha estat Francisco Marco. Segons el seu advocat, Álvaro Amigó, l'exdirector de Método 3 s'ha desmarcat del cas davant la jutgessa, a la qual ha explicat que l'agència no tenia constància oficial de l'encàrrec de gravar Sánchez-Camacho durant el dinar de La Camarga amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez. Afirma que als registres de l'empresa no hi consta aquesta feina i insinua que algú de l'entorn de Camacho podria haver demanat la gravació "com un favor" personal a algun membre de l'agència que conegués de tractes anteriors. Dóna per fet que aquest 'algú' havia de ser de l'entorn de la líder del PP perquè ningú altre podia tenir tanta informació sobre els seus plans, i insinua que el seu contacte a l'agència era Elisenda Villena. De tota manera, segons Marco, es tracta d'una hipòtesi.

Per la seva banda, l'advocada de Villena ha assegurat a la sortida del jutjat que Marco era el director de l'agència de detectius i, per tant, sabia tot el que hi passava. Però no ha volgut donar més detalls sobre la declaració de la seva clienta.

Diligències secretes

Els altres detinguts han explicat una versió diferent del cas, tot i que no necessàriament contradictòria. Segons l'advocat de l'exbecari Álex Borreguero, Rubén Romero, el noi tenia un càrrec baix a l'agència. Va entrar-hi com a missatger i després va passar a ser el "tècnic" que s'encarregava de fer reparacions diverses. Borreguero ha insinuat davant la jutgessa que Camacho estava al corrent de les gravacions. L'exbecari de Método 3 ha explicat que els seus superiors van preguntar-li com s'ho faria ell per gravar la conversa i que, davant la seva proposta de posar-li un micròfon a la líder del PPC, els seus caps li van respondre "no, perquè diu [Camacho] que es posaria nerviosa". Com que les diligències són secretes, durant la declaració de Borreguero només hi havia a la sala els dos fiscals, el jutge i l'advocat del detingut.

Per la seva banda, el fotògraf Julián Peribáñez ha admès que va fer les fotografies de la trobada entre Camacho i l'exnòvia de Pujol Ferrusola, però ha assegurat que ho va fer a instàncies de la seva superior, Elisenda Villena, també detinguda. Segons la seva advocada, Marian Batallé, Peribáñez ha insistit davant la jutgessa que no hauria comès cap il·legalitat.

El jutge que investiga Método 3 –que no és la jutgessa de guàrdia que avui ha pres declaració als detinguts, sinó el magistrat que porta actualment el jutjat d'instrucció número 14– i els dos fiscals anticorrupció s'han centrat en l'anàlisi de la possible il·legalitat de les escoltes a la presidenta del PPC i no han preguntat als imputats sobre cap altre dels informes elaborats per l'agència de detectius.

La investigació la duu a terme la Policia Nacional arran de la denúncia presentada a aquest cos pel PP català, en considerar que la seva presidenta va ser víctima d'espionatge durant un dinar que va mantenir al restaurant La Camarga de Barcelona amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola.

El PP i el PSC tenien tractes amb el cap de Método 3

El de Francisco Marco, director de Método 3, no era un nom aliè en entorns de dirigents del PP i el PSC. En l'escorcoll de les seus de Método 3, la policia espanyola hi ha trobat almenys dos expedients relacionats amb el PSC.

Segons va informar ahir la Cadena SER, un d'aquests documents és una investigació encarregada pel PSC, i l'altre, el seguiment d'un polític socialista. Un tercer expedient que va localitzar la policia és un encàrrec del restaurant La Camarga, on Método 3 va enregistrar el 2010 Alícia Sánchez-Camacho amb l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola, María Victoria Álvarez, durant la qual afirmava que el primogènit de l'expresident Pujol havia blanquejat capitals a Andorra. Inicialment diverses informacions van atribuir a l'exsecretari d'organització del PSC José Zaragoza l'encàrrec d'espiar Camacho i Álvarez. Però un dels quatre detinguts de Método 3, Alejandro Borreguero -que va col·locar el micròfon a La Camarga-, va declarar davant la policia que es pensava que Camacho sabia que el dinar seria enregistrat. Ahir, el propietari de La Camarga, la secretària del director de Método 3 i una secretària substituta van declarar de manera voluntària davant la policia, informa l'agència Efe.

stats