Política 16/07/2019

Esquerra i JxCat demanen investigar les relacions entre l'imam Es-Satty i el CNI

Els dirigents de la Generalitat en el moment dels atemptats demanen "depurar responsabilitats"

G.a.
4 min
01 Dos agents al Pla de l’Os, a la Rambla.  02 La casa d’Alcanar on els terroristes preparaven l’atac.

MadridLa portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, i el d'Esquerra, Gabriel Rufián, han demanat avui que s'obri una comissió d'investigació a la cambra per aclarir les relacions de l'imam de Ripoll i cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils, Abdelbaki es-Satty, amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) arran de les publicacions del diari 'Público' que asseguren que va ser informant del cos policial fins el dia abans dels atemptats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Han demanat, a més, la compareixença al Congrés del president del govern en funcions, Pedro Sánchez, i dels ministres de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la de Defensa, Margarita Robles. La mesa de la cambra, controlada llavors pel PP i Cs, va vetar aquesta comissió quan fa un any els dos partits ja la van demanar, ha recordat Rufián. Llavors se'ls va acusar de voler "muntar un circ". La Fiscalia també va descartar llavors la relació entre Es-Satty i el CNI.

JxCat ha registrat una bateria de quinze preguntes sobre aquesta possible relació apuntada pel diari digital espanyol. Borràs ha preguntat al govern si confirmava la notícia i quan va començar a ser l'imam confident del CNI, així com els motius de la relació.

La informació, de fet, ha comportat una onada d'indignació en bona part de la classe política del país. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha considerat que la informació filtrada per 'Público' "és un escàndol gravíssim" i ha exigit "explicacions" al govern espanyol i que "s'assumeixin les més altes responsabilitats".

En aquesta línia, el Govern ha expressat una “profunda preocupació” per les informacions sobre l’imam de Ripoll i el CNI. La portaveu, Meritxell Budó, ha exigit explicacions al govern de l’Estat i que s’aclareixin els fets per “respecte a les víctimes i a tota la ciutadania”. “Demanem màxima transparència i que s’assumeixin responsabilitats”.

També l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont -que exercia el càrrec en el moment de l'atac terrorista-, ha remarcat que els "partits del 155 es van posar d'acord en bloquejar la investigació parlamentària" dels fets i ha reclamat explicacions urgents: "Fa quasi dos anys que esperem. Sobretot, per respecte a les víctimes".

Qui era conseller d'Interior en el moment de l'atemptat, Joaquim Forn, també ha demanat "depurar responsabilitats polítiques".

Barcelona

Colau demana a l'Estat que sigui "més sensible"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha recordat que l'Ajuntament s'ha personat en la causa "per arribar fins al final perquè les víctimes mereixen saber la veritat", i ha opinat que no sap si l'Estat ha actuat amb "incompetència, mala gestió o una cosa pitjor". "No vull fer hipòtesis, però per respecte a l'associació d'afectats i les víctimes reclamaria a l'Estat que fos més sensible", ha afirmat. Colau ha qualificat de "molt greu" si es confirma que l'endemà de la massacre es va esborrar del registre central de fonts del CNI la fitxa d'Abdelbaki es-Satty.

Víctimes

Demanen més informació

Robert Manrique, assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració d'Afectats pel Terrorisme, ha reclamat aquest dimarts que les víctimes sàpiguen si algú va permetre que es produïssin els atemptats del 17 d'agost del 2017. Després de les informacions publicades per 'Público', Manrique s'ha queixat a Catalunya Ràdio que l'Estat deixi els afectats "en un racó perquè no molestin gaire". "Tenim més de 180 afectats i tothom vol saber què ha passat", ha insistit. Segons ha explicat, quan interpel·len el govern espanyol la resposta és que "són secrets d'estat".

Síndic de Greuges

Demana més transparència i determinar si els atemptats es podien haver evitat

El Síndic de Greuges ha elevat les reclamacions directament al ministeri de Defensa, al ministeri de l’Interior i al Defensor del Poble per demanar una resposta oficial sobre els vincles d’Es-Satty i altres elements de la cèl·lula terrorista amb el CNI, i determinar "en quina mesura aquest fet va dificultar o impedir la necessària coordinació policial" i, per tant, una "possible prevenció dels atemptats". També ha preguntat per les mesures que es prendran després de les informacions publicades. En paral·lel, el Síndic ha explicat que també s'ha adreçat a la conselleria d'Interior perquè l'informi de qualsevol acció que pugui fer el departament.

En un comunicat, ha lamentat la "manca d'informació institucional" sobre els atemptats i ha renyat el govern espanyol i el Congrés per no haver abordat el tema "públicament amb celeritat i transparència institucional".

Partits

Catalunya en Comú, prudent

La portaveu de Catalunya en Comú al Parlament, Susanna Segovia, ha expressat “preocupació” per les informacions sobre l'imam. “Demanarem a l’Estat que esclareixi aquestes informacions i que en sigui responsable”, ha assegurat, tot i que ha insistit en la necessitat de “no generar teories conspiranoiques”. “Hi ha una causa judicial oberta i, per tant, secret de sumari. Cal respectar-la”, ha matisat, i ha afegit: “Cal posar per davant les víctimes, que són les que més pateixen amb aquest tipus d’informacions”.

“Si hi ha una comissió d’investigació al Parlament cal que els òrgans policials s’hi presentin i donin explicacions”, ha reflexionat. “Si cal portar-ho al Congrés de Diputats ho farem”. En tot cas, i a l’espera que es confirmin aquestes informacions, la portaveu dels comuns ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona, encapçalat per la seva formació i en mans de l’alcaldessa Ada Colau, hi està personat.

Ciutadans no valora la informació

El diputat de Cs al Parlament Nacho Martín Blanco no ha volgut valorar les informacions publicades a 'Publico'. Ho ha justificat perquè, com a legislador, no vol valorar la feina dels cossos de seguretat i del poder judicial. "Em nego sistemàticament a fer valoracions sobre les decisions d'un jutge" o sobre investigacions en curs, ha dit.

stats