Política 05/03/2022

González Pons, el polític que va portar la Gürtel al PP (i que n’ha sortit indemne)

Ha estat designat president del comitè organitzador del congrés del PP que posarà fi a l'etapa de Pablo Casado

2 min
El vicepresident del grup popular europeu i president del comité organitzador del pròxim congrés extraordinari del PP, el valencià Esteban González Pons, durant una intervenció al Parlament Europeu.

ValènciaLoquaç, enginyós i de perfil liberal, l'advocat valencià Esteban González Pons (1964) haurà d'aparcar temporalment la seva incipient carrera de novel·lista i la seva passió pels videojocs per presidir el comitè organitzador del congrés del PP que posarà fi a l'etapa de Pablo Casado. Polític ocurrent i sense pèls a la llengua –va defensar el transvasament de l'Ebre qualificant les dessaladores de “nuclears de la mar”–, va iniciar la seva carrera política amb 29 anys, quan va ser elegit senador, càrrec en el qual va romandre durant tres legislatures (1993-2003). Va deixar la cambra alta per entrar al Consell que presidia el seu amic de la universitat Francisco Camps. Hi va estar quatre anys (2003-2007). Finalitzada la seva etapa autonòmica, el 2008 va tornar a Madrid al ser elegit diputat al Congrés i sotssecretari de Comunicació del PP amb Mariano Rajoy. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquell viatge al centre polític espanyol, González Pons deixava enrere alguns escàndols, atès que va ser el primer alt càrrec del Consell que va contractar amb la Gürtel, encarregant a Álvaro Pérez, el Bigotes, la creació de la guia de comunicació valenciana l'any 2003. La col·laboració entre Pérez i el polític conservador es va estendre en el temps. Tant com perquè l'extreballador de la xarxa corrupta l'assenyalés com un dels dirigents que va participar en el finançament il·legal dels populars valencians –acusació mai provada–. 

També va ser polèmica la gestió del concurs de llicències de TDT del País Valencià el 2005, que es va saldar amb un guanyador indiscutible: el lleonès José Luis Ulibarri, empresari vinculat al cap de la Gürtel, Francisco Correa. Set anys després, el Suprem va anul·lar el procés per les seves irregularitats.

La carrera de González Pons va tornar a canviar de ciutat quan el valencià es va mudar de Madrid a Brussel·les, on actualment és vicepresident del grup popular europeu. L'experiència internacional no ha erosionat la seva ascendència i segons va explicar el periodista Fran Balado en el llibre El viatge de Feijóo, si el president de la Xunta hagués fet el salt a Madrid el 2018, González Pons l'hauria acompanyat com a secretari general del partit. Ara serà l'encarregat de pilotar el congrés que ha de portar el gallec fins a dalt de tot d'un PP encara atordit per la cruenta batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, una crisi que, ben segur, haurà ajudat González Pons a ambientar el seu proper llibre: un thriller polític.

stats