Política 23/05/2015

Els Mossos d'Esquadra obliguen a retirar les estelades dels ajuntaments

Els agents actuen a Navàs, Torroella de Montgrí, Celrà, les Borges Blanques i Seròs

Ara / Acn
3 min

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han retirat aquest dissabte l'estelada del balcó de l'ajuntament de Navàs, governat per la CUP. Els cupaires han piulat, des del seu compte de Twitter, diverses fotografies assegurant que els agents, vestits de paisà, han despenjat la bandera independentista.

La policia catalana també ha retirat l'estelada del consistori de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), que s'havia negat a retirar-la. Els Mossos d'Esquadra han entrat al consistori de matinada i s'han emportat la bandera independentista. "És un dia trist, estem dolguts", ha subratllat el batlle del poble, Jordi Cordón.

D'aquesta manera s'ha escenificat una imatge que des de la conselleria d'Interior del Govern volien evitar: la policia catalana obligant a retirar estelades. El conseller Ramon Espadaler va mostrar-se confiat dimecres que els alcaldes retirarien les estelades després de la prohibició de la Junta Electoral. "El que volem és la policia de Catalunya retirant estelades? A mi em sembla que és una imatge que no beneficia ningú, ni el cos de Mossos que ha de fer complir la llei ni aquells ajuntaments que han posat l'estelada", va dir en declaracions a Pineda de Mar.

Els Mossos compleixen amb la decisió de la Junta Electoral, a petició de Societat Civil Catalana, que va ordenar la setmana passada retirar durant la campanya totes les estelades dels "edificis públics i locals electorals". La Junta considera que es tracta d'una vulneració del principi de "neutralitat" que ha de regir un període electoral.

Història rocambolesca a Celrà

Situació rocambolesca la que s'ha viscut durant les passades hores a Celrà, al Gironès. Ahir, des de iCelrà - un dels dos socis de govern del consistori- van decidir retirar la bandera que onejava als pals situats davant de l'ajuntament després de rebre la segona notificació de la Junta Electoral. L'alcalde ha explicat que volien evitar la "penosa imatge" dels Mossos havent de treure l'estelada. Una decisió que va generar tensions amb el seu soci de govern, la CUP.

No obstant això, aquest dissabte al matí la vila s'ha despertat amb dues noves estelades penjades amb cinta negre. Més tard, els Mossos s'han personat al lloc i les han fet despenjar de nou amb l'ajuda d'una escala.

A les Borges Blaques, per respecte a "totes les sensibilitats"

Per la seva banda, l'ajuntament de les Borges Blanques ha retirat aquesta matinada l'estelada de la façana del consistori. La capital de les Garrigues s'havia resistit a despenjar la bandera però finalment ho han fet atenent no només la resolució de la junta electoral central sinó també les peticions de diversos ciutadans.

Segons l'alcalde de les Borges, Enric Mir (CiU), el proper dilluns valoraran de nou si tornen a penjar l'estelada. Aquesta matinada l'han retirada per respecte, ha dit, a "totes les sensibilitats". El de les Borges Blanques ha estat dels últims consistoris a retirar l'estelada de la façana de l'ajuntament i s'ha afegit així a altres municipis que inicialment s'hi havien negat.

Seròs manté l'estelada

L'alcalde de Seròs, Gabriel Pena, ha assegurat aquest dissabte que l'estelada es manté onejant al consistori ja que no ha rebut cap requeriment que insti a retirar-la. "No hem tingut ni requeriment per part de la Junta Electoral ni tampoc la visita de Mossos", ha assegurat Pena (ERC) en plena jornada de reflexió.

"La situació és de total normalitat com tots aquests anys en què l'estelada forma part de la vida ordinària de la gent del poble. No hem tingut mai cap problema ni queixa per part de ningú", ha continuat l'alcalde de Seròs, un dels últims municipis que manté l'estelada en edificis públics després que agents de mossos de paisà l'hagin retirada ja a Navàs, Celrà o Torroella de Montgrí.

En aquesta última població, però s'han reunit les Assembles de l'ANC de Montgrí, Verges, Palafrugell i altres pobles del Baix Empordà en un acte reivindicatiu en el qual han desplegat una estelada gegant davant del consistori i han penjat una bandera independentista al balcó de l'ajuntament. Les associacions han subratllat que amb aquesta acció volen defensar unes "eleccions lliures, sense manipulacions". En aquesta vila, aquesta matinada els Mossos d'Esquadra han entrat a la casa de la vila i s'han emportat la bandera independentista, que estava hissada tot i l'ordre de la Junta Electoral. Paral·lelament, a Viladamat l'estelada continua onejant. De fet, no s'ha retirat en cap moment.

stats