Perfil

Esther Giménez-Salinas: una penalista guiada pel “factor humà”

En substitució de Rafael Ribó, es convertirà en la primera síndica i també la primera que no ve del món de la política

2 min
Esther Giménez-Salinas

BarcelonaLa pretesa obediència cega als partits polítics que proposen un candidat hauria d’oblidar-se en el moment de la presa de possessió”. Les paraules d’Esther Giménez-Salinas (Barcelona, 1949) en un article a l’ARA arran de l’elecció dels nous membres del Tribunal Constitucional serveixen ara de carta de presentació com a nova síndica de greuges. Doctora en dret penal, experta en criminologia i rectora de la Universitat Ramon Llull entre el 2002 i el 2012, arriba al càrrec com a figura de consens entre Govern i PSC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta, però, no és la primera responsabilitat que assumeix per designació política. Durant els governs de Jordi Pujol va dirigir el Centre d’Estudis Jurídics de la Generalitat (1983-1993) i les relacions institucionals de Justícia entre el 1995 i el 1996, any en què va entrar al Consell General del Poder Judicial a proposta de CiU i el PP. En aquella etapa coincidiria amb Enrique Arnaldo, el nou jutge del TC criticat pels seus vincles amb els populars. Una adscripció política que quedava llavors en segon terme per a Giménez-Salinas. “El factor humà sempre va ser-hi present, una cosa per a mi imprescindible”, admetia a l’article.

Partidària de la justícia restaurativa i el diàleg

Aquesta posició casa amb el seu perfil social i la seva fixació per la justícia social i restaurativa, títol de la càtedra que dirigeix a la Facultat Pere Tarrés - URL. La seva aposta per les vies de reparació sense haver de recórrer a la presó l’ha portat els últims anys –durant els quals també ha passat pel consell d’administració del Banc Santander i el consell assessor d’Endesa a Catalunya– a defensar el diàleg en relació al Procés: el 2017 s’oposava tant a la DUI com al 155, ha criticat la judicialització i ha aplaudit els indults. “L’abraçada de Jordi Cuixart amb Miquel Iceta també va ser restaurativa”, afegia a aquest diari. Independentistes i socialistes també s’abracen ara amb la confiança que, més enllà de les seves conviccions, la seva actuació estarà guiada pel factor humà

stats