EUSKADI
Política 03/05/2018

ETA anuncia avui la seva fi a través d’agents internacionals

Ortuzar encapçalarà demà la delegació del PNB a l’acte de dissolució de l’organització

Oskar Bañuelos
2 min
Un operari tapant amb pintura una pintada sobre ETA a Gernika

VitòriaLa declaració del final d’ETA es coneixerà aquesta tarda. Està previst que l’anunci es faci a través d’agents internacionals i, segurament, en primera instància, des d’un mitjà de comunicació internacional, probablement la BBC. A falta de conèixer quins seran els detalls amb què ETA tanca el seu cicle de lluita armada, com ara si farà servir els termes dissolució o desmantellament pel que fa a les seves estructures, o si demanarà perdó a les víctimes -i si és així, en quins termes ho farà-, queda clar que el dia escollit és avui. Una dada a tenir en compte per establir l’hora exacta de la declaració és que l’esquerra abertzale ha convocat a les 19.00 hores la seva militància per celebrar reunions a tots els pobles i barris.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La publicació ahir per part d’ Eldiario.es d’una carta adreçada a diferents organitzacions i agents bascos en què ETA els comunica que el seu cicle d’utilització de la violència ha acabat, tot i que “el conflicte amb Espanya no, perquè no va començar amb ETA i no acaba amb ETA”, ha provocat que es precipitin uns esdeveniments que ja se succeïen a una velocitat de vertigen des que es va anunciar la cita de Kanbo -acte on ETA escenificarà la seva dissolució- la setmana passada. Uns dies plens de conjectures i d’informacions interessades, la majoria de les quals sense versemblança o directament falses.

A la carta coneguda ahir, datada el 16 d’abril, i en la ja publicada el dia 21 per Gara i Berria, en què ETA reconeixia el dany causat, hi ha les grans claus de la declaració que es coneixerà avui. Del que no hi ha dubte, i així ho han garantit els mediadors internacionals involucrats en el procés de dissolució a institucions i agents polítics i socials, és que la declaració de desaparició d’ETA serà “concloent”.

L’absència del PSE i CCOO

Així ho espera el PNB, que ha decidit enviar a la trobada internacional per avançar en la resolució del conflicte a Euskal Herria, que se celebrarà demà a Kanbo (Iparralde), la seva plana major, encapçalada pel president de la formació, Andoni Ortuzar. La decisió, segons ha afirmat el partit jeltzale, s’ha pres després que hagi obtingut “garanties” que no es “blanquejarà la negra història d’ETA”. Al Palau d’Arnaga, on es farà l’acte de dissolució, també hi haurà una delegació de Podem, encara que el seu líder a Euskadi, Lander Martínez, no hi assistirà. Per la seva banda, el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, liderarà la representació de la coalició independentista. Així mateix ha anunciat la seva presència la majoria sindical basca: Txiki Muñoz, encapçalarà la delegació d’ELA i Garbiñe Aranburu la de LAB. La UGT també hi tindrà representació, juntament amb tots els partits polítics d’Iparralde, amb l’excepció del Front Nacional, i importants personalitats internacionals. Qui no serà a Kanbo seran el PSE ni CCOO, que sí que van participar en la Conferència de Pau d’Aiete l’octubre del 2011, preludi del cessament definitiu de l’activitat armada d’ETA.

stats