Política 25/03/2015

Quatre detinguts del col·lectiu de suport dels presos d'ETA

Es tracta de la continuació de l'operació que la Guàrdia Civil va iniciar al gener contra diversos advocats dels presos de l'organització

Europa Press
2 min
Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació policial a Bilbao contra membres del col·lectiu d'advocats de presos d'ETA / EFE

MadridLa Guàrdia Civil ha detingut aquest dimecres quatre persones al País Basc i Navarra acusades de participar en reunions que coordinaven les actuacions per donar cohesió al front de presos d'ETA, han informat a Europa Press fonts de la lluita antiterrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquestes mateixes fonts han precisat que els arrestos s'han produït a Guipúscoa, Biscaia, Àlaba i Navarra en el marc de l'anomenada operació Pastor. Aquestes actuacions suposen una prolongació de l'operació Mate, en què van ser detinguts diversos advocats de presos d'ETA el gener passat, però les fonts han precisat que els detinguts aquest dimecres no són advocats.

Els quatre detinguts –Nagore López de Luzuriaga, Izaskun Abaigar, Fernando Arburúa i Ohiana Barrios– estan acusats de formar part d'una estructura anomenada Nucli de Coordinació, o KG, "dissenyada i liderada per ETA", en la qual es definia l'estratègia a seguir per les diverses organitzacions al front de les presons, segons el ministeri d'Interior.

A la vegada, aquesta operació Mate era la continuació de l'operació Escac, també contra el front de presos, desenvolupada el gener del 2014.

Segons ha informat Interior, s'han fet escorcolls als domicilis dels detinguts i confiscat documentació en paper i equips informàtics pendents de ser analitzats. A hores d'ara, no es descarta que es produeixin noves detencions.

Interior ha explicat que al KG confluïen els representants de diferents ONG de suport als presos d'ETA i que aquests assistien a les seves reunions "conscients que s'integraven en un espai de coordinació dissenyat i liderat per ETA i que se subordinaven les seves activitats i les de les organitzacions a les quals representaven als interessos de l'organització terrorista".

Aquesta és la quarta operació que fa la Guàrdia Civil des del setembre del 2013 contra les diferents estructures que configuren l'anomenat 'front de presons' d'ETA.

stats