Política 12/01/2015

Setze detinguts en una operació contra el col·lectiu d'advocats de presos d'ETA

L'operació policial té lloc al País Basc, Navarra i Madrid. Entre els detinguts hi ha els advocats Ainhoa Baglietto, Kepa Mancisidor i Alfonso Zenon. Se'ls acusa dels delictes de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública

Agències
2 min
Agents de la Guàrdia Civil durant l'operació policial a Bilbao contra membres del col·lectiu d'advocats de presos d'ETA / EFE

MadridLa Guàrdia Civil està duent a terme des de primera hora d'avui dilluns una àmplia operació contra membres del col·lectiu d'advocats i responsables de l'aparell econòmic de l'anomenat "front de presons" d'ETA. Entre els detinguts hi hauria el col·lectiu d'advocats de presos d'ETA i organitzacions de suport a l'organització com Herrira. De moment hi ha un total de 16 detinguts a Guipúscoa, Biscaia, Navarra i Madrid, entre els quals, els advocats Ainhoa Baglietto, Kepa Mancisidor i Alfonso Zenon, segons han informat a Europa Press fonts de la lluita antiterrorista. Altres arrestats són els lletrats Arantxa Aparicio, Aier Larrarte, Javier Carballido, Jaoine Karrera, Ane Ituño i l'advocada i portaveu de Sortu Amaia Izko.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha confirmat l'operació policial el portaveu de Sortu, Pernando Barrena, en una piulada a Twitter:

En declaracions a 'El món a RAC1', Barrena ha lamentat que es tracta d'una operació "sense sentit", "desproporcionada" i "kafkiana", i ha assegurat que els policies que han acudit a l'hotel per fer les detencions no els han donat "cap argument". El polític abertzale ha confirmat que entre els detinguts hi ha membres de l'equip jurídic que va tombar la doctrina Parot a Estrasburg.

Els arrestos estan relacionats, fonamentalment, amb les vies de finançament de l'organització que s'encarrega del suport als presos d'ETA i són una continuació de l'operació iniciada el gener del 2014, quan van ser detinguts vuit membres dels grups d'enllaç amb el col·lectiu de presos d'ETA (EPKK), incloent-hi l'advocada Arantza Zulueta.

Fonts de la lluita antiterrorista han precisat que entre els detinguts n'hi ha que se'ls acusa no només d'integració en organització terrorista, sinó també de delictes de blanqueig de capitals i contra la hisenda pública. En concret, entre les activitats que s'imputen als advocats detinguts es troba la d'exercir el control sobre els presos de l'organització armada, impartint les directrius d'ETA a les presons.

L'operació, la primera de l'any contra l'entorn de la banda, està dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco i coincideix amb l'inici a Madrid del judici contra la cúpula de les formacions Batasuna, PCTV i ANB, en el qual estan processades 35 persones per integració a banda terrorista. El judici ha quedat suspès arran de les detencions.

Les fonts expliquen que precisament la celebració d'aquest judici a Madrid és la raó que almenys un dels arrestos s'hagi fet a la capital.

Aquests són els primers arrestos de l'any en relació amb l'organització armada, després que el 2014 se saldés amb la detenció de 16 persones presumptament relacionades amb ETA, quatre d'elles fora d'Espanya.

stats