PAÍS BASC
Política 23/09/2015

ETA es queda sense interlocutors

Detenen al País Basc francès dos dels líders de la cúpula que buscaven aproximar-se a Rajoy

Oskar Bañuelos
3 min
L’operació Pardines va produir-se un dia abans de les reunions de mediació de l’advocat Brian Currin amb membres del Govern Basc per desbloquejar la situació.

VitòriaLa policia francesa va detenir ahir a Baigorri (País Basc francès) quatre persones en el marc d’una operació policial contra “les estructures de direcció d’ETA”. El ministre de l’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, es va afanyar a proclamar que amb aquestes detencions s’ha aconseguit la “decapitació absoluta” d’ETA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre els arrestats hi ha Iratxe Sorzabal i David Pla, als quals el ministeri de l’Interior considera els màxims dirigents de l’organització armada. Cal recordar que Pla i Sorzabal van ser dos dels tres encaputxats que apareixien en el vídeo del 20 d’octubre del 2011 amb el qual ETA anunciava el cessament definitiu de la violència. Ell va ser l’encarregat de llegir el comunicat en castellà, mentre que ella ho feia en euskera.

Per reforçar aquesta idea de cop definitiu i el missatge de tancament d’època l’operació ha sigut batejada com a Pardines, en homenatge al guàrdia civil José Antonio Pardines, que està considerat la primera víctima mortal d’ETA. Va ser assassinat el 1968 a Billabona (Guipúscoa) en un control de carretera per Txabi Etxebarrieta, considerat un dels líders més carismàtics de la primera etapa d’ETA.

Aposta per la no-violència

El govern Rajoy canta victòria per la desarticulació de la cúpula d’ETA, que tot i que no s’ha dissolt ha mantingut la seva aposta per no tornar a les armes. De fet, quan fa un any va néixer un grup que pretenia utilitzar les sigles d’ETA per cometre actes violents, els caps de la banda els van convèncer de deixar-ho córrer. Entre els partits polítics bascos no ha sorprès l’operació policial -potser sí la rellevància dels detinguts-, ja que des del cessament armat han sigut arrestades prop d’un centenar de persones. El PNB, el PSOE i el PP van tornar a exigir la dissolució d’ETA, i el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, va acusar l’organització armada de “posposar el seu desarmament” i “assumir el desmantellament policial”. Sortu, per la seva banda, va convocar mobilitzacions de protesta.

Durant aquests quatre anys, la direcció d’ETA, de la qual formen part dos dels detinguts, ha buscat un contacte amb el govern Rajoy, bé directe o bé a través d’observadors internacionals, per procedir al desarmament. El PP, però, ha fet tot el possible perquè es visualitzés la derrota i la dissolució de la banda. En aquest sentit, tant les mediacions del govern basc com les del grup internacional de contacte de l’advocat sud-africà Brian Currin han sigut infructuoses.

La visita de Brian Currin

Amb una ETA no operativa, les detencions són un nou contratemps per al procés de pau, perquè, com assenyalava en el seu compte de Facebook Paul Ríos -que va ser un dels principals artífexs del procés des del moviment pacifista Lokarri-, “és millor que hi hagi un lideratge fort per fer passos de desarmament que una situació de buit de poder”.

L’operació policial amb la qual s’ha escapçat la cúpula d’ETA es va produir just un dia abans de les reunions que el mateix Brian Currin ha de mantenir avui a Bilbao amb el secretari de Pau i Convivència del govern basc, Jonan Fernández; amb el president del PNB, Andoni Ortuzar, i amb una delegació de Sortu. Currin potser porta una nova proposta per desbloquejar la situació i procedir al desarmament. Ahir a Baigorri, però, una de les parts es va quedar sense interlocutors.

stats