Política 01/12/2020

L'Eurocambra demana incloure el delicte contra la "integritat constitucional" en les euroordres

L'informe, redactat per un eurodiputat del PP, contempla que el crim es cometi "amb violència"

i
Júlia Manresa Nogueras
2 min
Puigdemont i Comín acompanyant Ponsatí a recollir l'acreditació

Brussel·lesFinalment el Comitè de Llibertats Civils del Parlament Europeu ha aprovat l'informe impulsat per l'eurodiputat del PP Javier Zarzalejos que demana incloure els delictes "contra la integritat constitucional comesos amb violència" en la llista de 32 delictes que permetrien executar automàticament les ordres europees d'extradició. Des que els independentistes exiliats van arribar a Brussel·les i van posar en evidència la justícia espanyola (malgrat haver emès tres euroordres no ha aconseguit cap extradició), que els partits autoanomenats constitucionalistes espanyols pressionen perquè es reformi la normativa de tal manera que s'hagués pogut extradir Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí, Lluis Puig i Meritxell Serret de manera automàtica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Comissió Europea ha afirmat diverses vegades que nou veu necessària la reforma de l'euroordre, que, a més, a la pràctica seria molt complexa perquè fa falta la unanimitat entre els Vint-i-set per tirar-la endavant. Tot i això, els eurodiputats del PP, Ciutadans i Vox del Comitè de Llibertats Civils de l'Eurocambra (LIBE) van impulsar l'elaboració d'un informe que inicialment tenia com a objectiu incloure els delictes de sedició i rebel·lió al llistat de crims d'extradició automàtica. Finalment, l'informe aprovat a LIBE aquest dimarts proposa incloure delictes contra "l'ordre públic i la integritat constitucional". A més, en aquest últim s'hi afegeix que els delictes han de ser "comesos amb violència", un matís que s'ha pactat amb el PSOE. Cal tenir en compte, però, que l'informe no és vinculant ni força la Comissió Europea (la institució capacitada per proposar legislació) a fer cap reforma.

Els dos eurodiputats que han pressionat més en aquesta direcció i ara reivindiquen la victòria són Zarzalejos, del PP, i Maite Pagazaurtundúa, de Ciutadans. "L'objectiu és millorar aquest instrument clau de cooperació judicial entre els països de la UE per evitar que els responsables dels delictes greus puguin evitar l'acció de la justícia traslladant-se a un altre estat membre de la UE", ha afirmat Zarzalejos. Per la seva banda, Pagaza rebla: "La impunitat derivada d'un rebuig infundat d'execució d'una ordre de detenció europea pot tenir també un impacte negatiu en l'estat de dret, el sistema judicial, la confiança pública en les institucions, en les mateixes víctimes i en la societat en general".

Es tracta d'un informe no legislatiu, que, una vegada esmenat i aprovat en comitè i en ple, es pot enviar a la Comissió, que no està obligada a tenir-lo en compte. Ara, una vegada aprovat per LIBE, s'ha de tornar a votar en ple a l'Eurocambra, però s'espera que es ratificarà sense problemes.

stats