ENTREVISTA
Política 07/07/2019

Eva Parera: “Estem lluny de Cs, però no dels seus votants”

Entrevista a la impulsora de Lliga Democràtica

Anna Mascaró
3 min
Eva Parera: “Estem lluny de Cs, però no dels seus votants”

BarcelonaEva Parera, exdirigent d’Unió i posterior número quatre de Manuel Valls a Barcelona, prepara ara un nou partit constitucionalista i moderat: la Lliga Democràtica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quin espai vol ocupar Lliga Democràtica?

No hi ha oferta d’un partit d’obediència catalana i no independentista, amb un afegit: la moderació. No hi ha moderació en la política actualment, i creiem que fa molta falta.

¿Esteu preparats per presentar-vos a les pròximes catalanes?

És la idea. Cs va ser capaç d’aglutinar un vot útil el 21-D, però no ha sigut capaç de gestionar-lo. Necessitem algú que ho faci i trencar la majoria independentista al Parlament.

L’espai de centre està molt transitat (Lliures, Units per Avançar, sectors del PDECat). Amb qui us voleu entendre?

El PDECat no podria venir a aquest projecte, és independentista.

¿Tampoc els sectors moderats que aspiren a refer l’espai?

No he vist el sector moderat del PDECat. Per a mi no val que ara, quan perden la marca en favor d’una marca personal que és Carles Puigdemont, de cop i volta abanderin la moderació. No he vist ningú del PDECat aixecar la veu contra el que estava passant en els últims anys.

Què me’n diu de Convergents, Units per Avançar, Lliures...?

Si volen, crec que han de ser benvinguts. Amb Convergents ho veig més difícil: són molt més sobiranistes, hi ha una barrera natural. Units per Avançar va decidir acostar-se al PSC. Ara bé, si hi continuen això pot facilitar un diàleg amb nosaltres. Lliures potser és la força que més afinitats té amb el que representem, però han de solucionar els conflictes interns. També han d’entendre que aquest no és un projecte per fer reviure Lliures, sinó per sumar.

Esteu tan lluny del PDECat com de Cs?

Hem de diferenciar partit i votants. Estem lluny del PDECat i de Cs com a partits. La confrontació com a eina per consolidar-se políticament és una irresponsabilitat compartida tant per Cs com pels partits independentistes. Ara bé, no estem lluny dels votants de Cs. Som una proposta que poden subscriure perfectament. Molta gent va fer un vot útil per Cs perquè era una força política valenta, va decidir sortir de l’equidistància i plantar cara. Ara bé, no combreguem amb la deriva que està agafant, que els farà perdre vots en favor de la nostra proposta.

Què en pensa de la presó dels dirigents del Procés?

No comparteixo la presó preventiva que s’ha aplicat. Però sí que penso que les actuacions dels líders que estan sent jutjats han de tenir conseqüències jurídiques i penals en allò que es provi que ha estat delicte.

Manuel Valls us dona suport?

No formarà part del partit. Crec que donarà suport al projecte, però no de forma activa.

¿Els va sorprendre que Cs trenqués el grup a Barcelona?

No entenc com un partit que neix per lluitar contra l’independentisme no veu que la seva primera obligació és evitar un govern independentista a Barcelona. I no entenc que propiciïn una ruptura d’un grup de sis per acabar sent dos i més dèbils.

¿La direcció de Cs va ser informada que es faria aquella oferta a Colau?

Hi va haver una reunió entre els membres de la llista i de la direcció de Cs en què es va concloure el que havíem de fer, que és el que vam anunciar. A més, el mateix Valls es troba amb Inés Arrimadas per parlar-ne. És evident que la ruptura no es produeix per això, sinó perquè hi ha un sector de Cs a Madrid a qui no agrada el discurs de Valls sobre els pactes amb l’extrema dreta.

¿Els va sorprendre la decisió de Celestino Corbacho de marxar a Cs?

No ens va sorprendre, perquè ell havia tancat un acord amb Cs per ocupar la presidència del grup a la Diputació, i això només l’hi pot oferir Cs.

Valls farà política a Madrid?

No ho crec. Ha tingut l’oportunitat de fer-la i no l’ha acceptat.

Sánchez li ha ofert un ministeri?

Ha tingut moltes propostes, i segur que no és l’única. És una persona d’una potència política molt gran: no tothom, perdent unes eleccions, les guanya. Em considero guanyadora, en Manuel també, ja que pensava en el benestar del ciutadà.

Assumint les contradiccions?

Havíem de triar. No dir res, fer una abstenció com ha fet Cs, és covardia. L’omissió no era una opció. Significava prendre partit en favor d’un govern d’ERC i comuns.

stats