Política 08/04/2019

L'exconseller d'ERC Toni Comín, número 2 de Puigdemont a les eleccions europees

JxCat manté l'oferta d'una llista unitària encapçalada per Junqueras i l'expresident de segon

Ruth Pérez Castro / Núria Orriols
2 min
L'exconseller d'ERC Toni Comín, número 2 de Puigdemont a les eleccions europees

BarcelonaL'exconseller de Salut d'Esquerra Republicana Toni Comín serà el número 2 de JxCat a les eleccions europees. L'exconseller exiliat a Brussel·les ha confirmat la seva candidatura aquest dilluns al matí a Catalunya Ràdio, on també s'ha fet pública la participació de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí com a número 3 de la llista de Carles Puigdemont. Així doncs, a la llista encapçalada per l'expresident català s'hi sumen el republicà Comín; l'exconsellera a l'exili a Escòcia, Ponsatí; la consultora política resident a Brussel·les Erika Casajoana, i el polític basc nascut a Tarragona Gorka Knorr, que ja va ser eurodiputat per Eusko Alkartasuna l'any 1999.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, la número dos de JxCat a les eleccions del 28 d'abril, ha afirmat que "en absència d'una llista unitària" per la negativa d'Esquerra, s'han conjurat a fer una candidatura "al més transversal possible". Tanmateix, ha insistit en l'oferta que ja va fer l'expresident Puigdemont a Oriol Junqueras: "Si es vol afegir a la llista, la liderarà". Borràs ha assegurat que JxCat manté l'aposta d'una única candidatura independentista que encapçali l'exvicepresident del Govern i Puigdemont va de número dos. "Apostem per tenir una veu única que expressi la situació que compartim a les eleccions europees, és el que pot ajudar més. Mantenim l'oferiment i continuarà vigent fins a l'últim moment", ha afirmat.

Preguntada per si Comín continuarà sent diputat d'Esquerra al Parlament, Borràs ha dit que JxCat no ha posat "cap condició" a l'exconseller d'Esquerra i que ell decidirà sobre la seva situació personal.

La reacció d'Esquerra

La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha assegurat aquest matí que des del partit "respecten" la decisió de Comín, a qui "agraeixen tot el que ha fet fins ara". "Li desitgem sort en aquesta nova etapa en un altre partit", ha manifestat. Tot i això, Vilalta ha explicat que el pas de l'exconseller "té unes conseqüències que caldrà analitzar" i que continuaran "defensant la unitat d'acció, també a les institucions europees".

En qualsevol cas, des d'ERC no creuen que això "compliqui les relacions" entre els republicans i JxCat. "Poden haver-hi discrepàncies, però la nostra responsabilitat és treballar per construir unitat d'acció", ha asseverat la portaveu del partit.

El vicepresident primer del Parlament de Catalunya, Josep Costa (JxCat), ha confirmat a través del seu compte de Twitter l'anunci de Comín i Ponsatí a concórrer amb Puigdemont a les eleccions europees.

stats