Corrupció

Exculpen l'expresident de la Diputació de Barcelona de desviar diners a entitats afins a CDC

Quatre anys després, la macrocausa del jutjat 1 es desinfla i ja només investiga les subvencions a Catmón

2 min
L'expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, en una imatge d'arxiu

BarcelonaQuatre anys després, la investigació pels presumptes desviaments de diners de la Diputació de Barcelona a entitats properes a Convergència –ja desapareguda– es desinfla. El jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, que capitaneja aquesta macrocausa, en la qual es van arribar a detenir 29 persones, ha arxivat la part de la investigació que afectava l'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve (CiU), i l'ha exculpat de tota responsabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el magistrat ja havia anat arxivant altres parts de la investigació per manca d'indicis. A hores d'ara, el cas ha quedat reduït a una sola línia d'investigació, la que revisa les subvencions adjudicades a Catmón i Igman. Precisament aquesta peça és la que va donar origen a l'operació Voloh, una altra macrocausa amb 21 detinguts que dirigeix el jutjat 1 de Barcelona i que se centra en el finançament del Procés.

Esteve era un dels investigats per les subvencions que la Diputació de Barcelona va concedir per dur a terme diversos projectes de cooperació internacional de gestió de residus a Costa Rica i Hondures, de tractament d'aigua al Marroc i d'eficiència energètica a la regió del Magreb. La magistrada que aquests mesos està substituint el jutge Joaquín Aguirre –de baixa– al capdavant del jutjat assegura que les declaracions dels investigats i dels testimonis descarten que es produïssin "pressions" per a l'adjudicació d'aquests projectes.

En el cas dels expedients que fan referència a les subvencions que es van destinar a Costa Rica i Hondures, tant la Fiscalia com la Diputació de Barcelona, que exercia d'acusació particular, van donar suport a l'arxivament del procediment i per tant no hi ha probabilitats que la causa es torni a reobrir. En el cas de les altres subvencions, que integraven una peça separada d'investigació, encara no s'han pronunciat.

L'origen del cas Voloh

A hores d'ara, l'única línia d'investigació que queda viva en la causa és la que revisa els expedients de subvencions de la Diputació de Barcelona a Catmón i Igman, presidides per Víctor Terradellas. La Guàrdia Civil va interceptar unes converses entre Terradelles, l'exdirigent de CDC David Madí i l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell que van servir de base per a una altra de les macrocauses que pilota el jutjat d'instrucció 1 de Barcelona, el cas Voloh, sobre el finançament del Procés i el Tsunami Democràtic, que el magistrat va arribar a derivar a l'Audiència Nacional.

De fet, l'alt tribunal espanyol va assumir aquesta part de la investigació, juntament amb la que afecta l'empresari Oriol Solé, i la va sumar a la causa que ja tenia oberta pel moviment. Pel que fa al cas Voloh, el jutjat 1 de Barcelona manté investigades una trentena de persones.

stats