Política 18/11/2014

El cap de l'exèrcit espanyol, sobre Catalunya: "Quan la metròpoli es fa feble, es produeix la caiguda", com va passar amb les colònies

Diu que les forces armades són una eina per fer complir la Constitució i que estan preparades "pel que el govern decideixi"

Europa Press
2 min

MadridEl cap de l'estat major de l'exèrcit de terra, general Jaime Domínguez Buj, ha afirmat aquest dimarts, preguntat per la situació a Catalunya, que "quan la metròpoli es fa feble" és quan "es produeix la caiguda", i que "processos" d'aquest tipus es produeixen "quan el poder central és feble", com va passar, ha recordat, quan Espanya va perdre les seves últimes colònies el 1898. Tot i això, ha deixat clar que no creu que el problema es resolgui amb "l'ús de la força".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un esmorzar a Madrid organitzat per l'Institut de Qüestions Internacionals i Política Exterior, el general ha subratllat que li "fa mal Espanya" per la situació que travessa en els darrers anys, i concretament ha fet referència a l'abundant quantitat de casos de corrupció que s'estan descobrint i al procés sobiranista iniciat a Catalunya.

Sobre aquest assumpte, Domínguez Buj ha assenyalat davant d'un auditori entre els quals hi havia l'exministre de Defensa Julián García Vargas, així com militars en la reserva i en actiu i periodistes, que Espanya "assisteix a un procés que històricament es produeix sempre que el poder central és feble".

Sense referir-se directament en cap moment el govern de Mariano Rajoy, el general ha comparat la situació actual amb la pèrdua de les últimes colònies espanyoles el 1898: "Quan la metròpoli es fa feble, es produeix la caiguda".

Hores després ha enviat un comunicat a l'agència Efe per aclarir que s'estava referint a la Guerra de la Independència de 1808, que va desencadenar amb la separació d'Espanya de països com l'imperi britànic, turc, romà o espanyol. Afegeix que s'ha assenyalat explícitament que en el cas d'Espanya, va ser el debilitament del poder central el que va generar la lluita contra els francesos en la Guerra de la Independència (1808-1814), fet que va facilitar la independència dels Estats iberoamericans.

A punt per executar "el que el govern decideixi"

Domínguez Buj ha remarcat que les forces armades "no són garants de res", sinó que són l'"eina que té el govern per fer complir la llei i la Constitució" i que per això estan "a les ordres" del que mani l'executiu. D'aquesta manera, ha dit que els exèrcits han d'"estar preparats per intervenir en la forma que el govern decideixi", ja sigui tant "a l'interior" com "a l'exterior".

Això sí, el cap de l'estat major de l'exèrcit de terra ha deixat clar que no considera que el problema que planteja el desafiament sobiranista pugui "arreglar-se amb l'ús de la força" o mitjançant l'actuació dels tribunals, sinó a través dels missatges que des del govern s'envien als ciutadans.

Segons la seva opinió, per acabar amb desafiaments com el sobiranisme català l'Estat ha de "guanyar-se les ments i els cors de tots els espanyols" perquè aquests siguin conscients que "és millor seguir sent espanyol" que buscar la independència.

El PSOE ha deplorat les declaracions del cap de l'estat major de l'exèrcit de terra en considerar-les "inapropiades" i l'ha instat a "retirar-les". També ha instat el govern espanyol a demanar-li explicacions.

stats