Política 18/08/2020

Més de 70 exdirigents del PSOE, el PP i UCD donen suport al llegat de Joan Carles I

Firmen un manifest en què critiquen que es posi en dubte la presumpció d'innocència del monarca

Ara
3 min
La figura de Joan Carles I ja només és tabú al Congrés

BarcelonaMés de 70 exministres, expresidents autonòmics, ambaixadors i alts càrrecs del PSOE, el PP i la UCD han firmat un manifest de suport a Joan Carles I. Critiquen que s'estigui posant en dubte la presumpció d'innocència del rei emèrit i subratllen el seu llegat en els 40 anys de democràcia, "l'etapa històrica més fructífera que ha conegut Espanya en l'època contemporània". Entre els signants destaquen noms com els dels socialistes Alfonso Guerra, Celestino Corbacho i Matilde Fernández; els dels populars Josep Piqué, Rafael Catalá, Ana Pastor i Esperanza Aguirre; i el de l'exdirigent de la UCD Rodolfo Martín Villa.

"Les nombroses informacions que apareixen aquests dies sobre determinades activitats del rei Joan Carles I han excitat una proliferació de condemnes sense el degut respecte a la presumpció d'innocència", afirmen en el text, al qual ha tingut accés Europa Press, on també recorden que si les seves accions poguessin "ser mereixedores de reprovació ho decidiran els tribunals de justícia". I afegeixen: "Mai es podrà esborrar la tasca del rei Joan Carles I en benefici de la democràcia i de la nació, sota pena d'una ingratitud social que res de bo presagiaria al conjunt de la societat espanyola".

En el document subratllen que "la monarquia parlamentària, així com el conjunt de la Constitució de 1978, han propiciat una Espanya moderna, amb un sistema polític, econòmic i social avançat forjat en la llibertat, la justícia i la solidaritat". Els signants asseguren que el monarca va "renunciar" als "poders autoritaris de la dictadura del general Franco" per afavorir l'organització institucional espanyola "d'acord amb el model de les democràcies occidentals". En aquest sentit, subratllen que Joan Carles I "va aconseguir una Espanya sense exiliats i la superació de les qüestions que ens havien enfrontat en la història recent".

En aquesta línia, remarquen que el rei emèrit va ser un dels protagonistes de la "ben anomenada Transició", que va portar a unes eleccions lliures. A més, asseguren que el monarca també va "propiciar la reconciliació entre els espanyols" i va convertir Espanya en una "democràcia occidental avançada, on tots hi cabessin, oberta al pluralisme representatiu i a l'alternança política". "Al llarg dels seus anys de regnat i de l'acompliment de les seves funcions constitucionals Joan Carles I ha estat invariablement fidel als seus propòsits democratitzadors i a les responsabilitats derivades del marc institucional, com en el cas del 23-F", subratllen.

Per tot plegat, els més de 70 signants criden partits i organitzacions polítiques a defesnar "per tots els mitjans democràtics al seu abast la integritat política i territorial de la nació i el bon nom de les persones i institucions que han fet possible aquests últims i satisfactoris quaranta anys d'història comuna". I conclouen que d'això en depèn en gran mesura "la mateixa qualitat" del futur d'Espanya.

Ibarra, Piqué o Martín Villa, entre els signants

A banda de Celestino Corbacho, Alfonso Guerra i Matilde Rodríguez, també signen el manifest altres dirigents socialistes com l'exministra Cristina Alberdi i expresidents autonòmics com el d'Extremadura, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, i el d'Andalusia José Rodríguez de la Borbolla. També s'han adherit al document alts càrrecs com l'exdirector del gabinet de Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, José Enrique Serrano, i també l'exalcalde Francisco Vázquez, ara proper a Ciutadans.

Pel que fa als representants del PP, hi ha exministres com Jaime Mayor Oreja, Josep Piqué, Eduardo Serra, Pío Cabanillas, Rafael Catalá, José Ignacio Wert i Ana Pastor; i expresidents autonòmics com el de Castella i Lleó Juan Vicente Herrera, de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i de l'Aragó Luisa Fernanda Rudi.

En el llistat també hi figuren personalitats de la Transició com Rodolfo Martín Villa, exministre de la UCD, i Soledad Becerril, exministra amb Adolfo Suárez i també alcaldessa amb el PP i exdefensora del Poble, així com ambaixadors i altres antics alts càrrecs.

stats