Política 17/10/2017

Fachin, a Iceta: "Els socialistes són la crossa imprescindible de la repressió del PP"

Demana la "llibertat immediata" de Sànchez i Cuixart i exigeix a Millo que dimiteixi

Marc Toro
2 min
Albano Dante Fachín, aquest dijous davant del Parlament / PERE VIRGILI

BarcelonaEl portaveu adjunt de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP), Albano Dante Fachin, ha estat molt contundent aquest dimarts en les seves declaracions contra els socialistes pel seu aval a les accions del govern espanyol contra l'independentisme. Després que el PSOE donés suport al 155 i retirés 'sine die' la reprovació a la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, per les càrregues policials de l'1-O, Fachin ha acusat els socialistes de ser "la crossa imprescindible de la repressió del PP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa al Parlament, i ensenyant una imatge de Pedro Sánchez i Mariano Rajoy donant-se la mà, el també líder de Podem a Catalunya ha demanat explicacions al PSC: "El senyor Iceta ha d'explicar amb claredat si està del costat dels ferits l'1-O o al costat de Mariano Rajoy. Iceta ha d'explicar amb claredat al poble de Catalunya si està al costat dels detinguts polítics o de Mariano Rajoy", ha insistit Fachin, que també ha demanat al líder del PSC que es posicioni sobre la retirada de la reprovació a Sanatamaría, la qual suposa -ha dit- el "total replegament" al costat del govern del PP. "És fàcil, senyor Iceta, digui-ho i expliqui-ho a la societat catalana [...] EL PSC de veritat es mantindrà de perfil o donant suport al que està passant?", ha sentenciat.

Al marge de les crítiques als socialistes, Fachin també ha demanat la "llibertat immediata" de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, assegurant que són dos "bocs expiatoris" perquè el seu empresonament busca que la gent tingui "por a manifestar-se i a sortir al carrer". "Avui els ha tocat a dues persones que defensen tesis independentistes, però queda absolutament clar que el règim del '78 va a per qualsevol persona o grup que posi en qüestió una situació intolerable com la que es viu a l'estat espanyol", ha afegit.

Dit això, ha carregat contra les declaracions d'aquest mateix dimarts del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha avalat l'empresonament dels líders de les entitats sobiranistes assegurant que va haver-hi violència en la manifestació davant la conselleria d'Economia. "L'únic que se li pot demanar és la dimissió immediata", ha dit Fachin. També davant l'entrada a presó de Sànchez i Cuixart, el portaveu adjunt de CSQP ha demanat una "resposta col·lectiva" de la cambra catalana. "El Parlament s'ha de reunir i donar una resposta que reflecteixi que hi ha una majoria social que no entén el que estem vivint i veient". La situació política va portar Junts pel Sí i la CUP a forçar l'endarreriment del ple que estava previst que es convoqués per aquest dimecres.

stats