Política 15/06/2015

Falciani avisa que els bancs obtenen beneficis amb el frau fiscal i "treballen junts" per afavorir-lo

L'exinformàtic que va publicar la llista d'evasors més gran del món explica al Parlament que va demanar l'ajuda de França i Alemanya davant la passivitat de Suïssa per denunciar els noms dels evasors

Laia Vicens
1 min

BarcelonaL'autor de la filtració de dades bancàries més gran de la història, Hervé Falciani, ha denunciat que els bancs "treballen junts i es tapen entre ells", i és per aquest motiu, ha dit, que "es necessita col·laboració i que existeixi informació per acabar amb l'opacitat del blanqueig de capitals al món". Falciani ha fet aquestes declaracions durant la seva compareixença a la comissió del frau fiscal del Parlament, en què també ha comparegut aquest dilluns Luis Bárcenas, l'extresorer del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Falciani, que era informàtic al banc suís HSBC, ha explicat que quan va adonar-se que el banc permetia que els seus clients defraudessin diners va comunicar-ho als responsables de l'entitat, però que aquests no van solucionar-ho. "El problema va continuar perquè els mateixos que havien de rectificar no volien fer-ho: els portava beneficis", ha explicat. Quan va veure que les autoritats suïsses tampoc podien donar-li cobertura i garantir-li l'anonimat, va intentar que els governs de França i Alemanya el protegissin i l'ajudessin a treure a la llum la famosa llista Falciani, amb noms de defraudadors de tot el món.

Segons ha explicat, el sistema més recorrent per defraudar són les transferències. "Es transfereixen béns a través d'intermediaris, com empreses fantasma, que es troben a paradisos fiscals", ha remarcat. D'aquesta manera, les hisendes de cada estat "no poden rastrejar els diners perquè és massa complicat".

stats