Política 20/04/2016

Ausbanc també va intentar extorsionar entitats bancàries a Galícia

Segons el diari 'La Voz de Galicia', Luis Pineda hauria fet xantatge a la Caixa Galicia i Caixanova per aconseguir fons

2 min
La caiguda de Manos Limpias deixa tocada l’acusació a la infanta Camps menysté Urdangarin davant el tribunal

Caixa Galicia i Caixanova, de Galícia, van patir extorsions per part d'Ausbanc. Segons publica aquest dimecres el digital La Voz de Galicia, aquestes entitats bancàries haurien injectat fons a aquesta organització, el president de la qual, Luis Pineda, compleix presó preventiva, en forma de publicitat o convenis. No fer-ho, segons aquest diari, tenia conseqüències com denúncies, campanyes difamatòries o informacions negatives a les publicacions que el grup mantenia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El punt d'inflexió hauria estat el setembre del 2012. Les dues caixes es van convertir en un banc, Novagalicia Banco (avui dia, Abanca) i els nous dirigents de l'entitat (José María Castellano i César González-Bueno) es van negar a satisfer el presumpte xantatge. Immediatament després, Pineda va llançar una forta campanya contra Evo Banco, la marca amb la qual operava Novagalicia fora del nord-oest espanyol. Crítiques a través de les xarxes socials, manifestacions, comunicats de premsa o denúncies públiques serien que Evo no tenia fitxa bancària i no estava cobert pel Fons de Garantia. És a dir, que el banc no respondria davant la fallida que Ausbanc insinuava constantment.

Els presumptes extorsionadors compleixen presó preventiva

La unitat de delinqüència econòmica i fiscal de la Policia Nacional (UDEF) va detenir la setmana passada el secretari general del sindicat ultradretà Manos Limpias, Miguel Bernard, i Pineda, acusats dels presumptes delictes d'extorsió, organització criminal, frau contra la hisenda pública, falsedat documental i frau en subvencions.

La policia tenia constància que el sindicat presentava querelles contra persones, empreses i institucions i després cobrava a canvi de retirar les accions judicials. L'operació, que va ser dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz i per la Fiscalia de l'Audiència Nacional, va acabar amb l'enviament a presó incondicional de Pineda i Bernard.

stats