Política 03/02/2015

Exdirigents de la FECAC demanen a l'actual junta que es presenti com a acusació contra García-Prieto

Miguel Terrino, acusat per la fiscalia, defensa la seva innocència i celebra que el cas de presumpte frau en les subvencions i desviament de fons arribi als jutjats

Acn
2 min
Francisco García Prieto, en una imatge d'arxiu / ARA

BarcelonaAntics dirigents de la Federació d'Entitats Culturals Andaluses de Catalunya (FECAC) han demanat aquest dimarts que l'actual junta directiva de l'entitat es personi com a acusació particular en el procediment obert en un jutjat de Barcelona contra l'expresident Francisco García Prieto i diverses persones més pel suposat desviament de fons de l'entitat i presumpte frau en les subvencions. La setmana passada la fiscalia va presentar un escrit a un jutjat de Barcelona acusant García Prieto, dos dels seus fills i set persones més, entre elles empresaris, per irregularitats comptables a la FECAC i la Fundació FECAC, sobretot en l'organització de la Fira d'Abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Miguel Terrino, exvicepresident de l'entitat i un dels denunciats per la fiscalia, s'ha mostrat convençut de la seva innocència i ha recordat que ell mai ha estat tresorer ni ha gestionat factures. Ha recordat que fa molts anys que es denunciaven irregularitats i que fins ara les investigacions sempre s'havien arxivat. Des que fa un any i mig ell, Joaquín Moreno, Manuel Espinosa i Eduardo Mejías van començar a investigar les irregularitats, s'han enfrontat a bona part de l'actual junta directiva i han rebut pressions per abandonar el procés. Ara que la fiscalia els ha donat parcialment la raó, en veure indicis de delicte, els quatre exdirectius estan satisfets. Tot i així, volen deixar-ho en mans de la fiscalia i demanen a la FECAC que es personi. Si no ho fes, potser es plantejarien portar directament ells l'acusació particular.

La fiscalia va denunciar García Prieto, dos fills seus, Terrino, la secretària de l'entitat i diversos empresaris per un delicte continuat d'apropiació indeguda, frau en l'obtenció de subvencions i falsedat documental. De moment les investigacions abasten del 2008 al 2013, ja que els anteriors exercicis estarien prescrits, però els denunciants han aportat documentació des de l'any 1983, quan es va crear la FECAC.

García Prieto, segons la denúncia, s'hauria embutxacat quantitats milionàries conxorxat amb diversos empresaris, falsificant factures per a l'obtenció de subvencions o, directament, desviant als comptes de la família diners provinents dels ingressos de la Fira d'Abril. La fiscalia entén que García Prieto es va lucrar de manera il·lícita aprofitant el seu càrrec al capdavant de la Fundació FECAC, encarregada de la Fira d'Abril, com de la pròpia FECAC, entitat sota el paraigües de la Fundació i a través de la qual s'estableix la relació amb les entitats andaluses establertes a Catalunya.

L'advocat dels denunciants, Albert Antolín, ha dit que de moment es posa "punt final" a la implicació d'aquests exdirigents en la investigació, però es pot convertir en un "punt i a part" si la FECAC no col·labora en el cas.

stats