Política 19/06/2014

"Cal vetllar per la dignitat de la monarquia amb una conducta íntegra": Felip VI en deu frases

El nou monarca espanyol, en un discurs de 26 minuts, expressa la seva fe en la unitat d'Espanya

O.m.
2 min
El nou rei d'Esopanya, Felip VI, durant l'acte de proclamació

BarcelonaEl primer discurs de Felip VI com a rei al Congrés dels Diputats s'ha allargat durant 26 minuts i ha servit per establir les prioritats del nou cap d'Estat: reforçar la monarquia, preservar la unitat d'Espanya i reclamar als partits que arribin a acords per sortir de la crisi econòmica. Aquestes han estat les deu frases més destacades del monarca:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Volem una Espanya en què no es trenquin mai els ponts de l'entesa"

2. "Vull expressar la meva fe en la unitat d'Espanya. Unitat, però, no és uniformitat. Existeix la voluntat de protegir tots els pobles, cultures, llengües i institucions de l'Estat"

3. "A Espanya hi han conviscut cultures diverses de què s'han enriquit tots els seus pobles. Aquesta suma, aquesta interrelació, té la seva millor expressió en el concert de les llengües. Són un patrimoni comú que ha de tenir especial respecte i protecció"

4. "En aquesta Espanya unida i diversa, basada en la igualtat dels espanyols, en la solidaritat entre els seus pobles, hi cabem tots. Tots els sentiments i sensibilitats, totes les formes de sentir-se espanyol. Els sentiments mai han d'excloure, sinó comprendre, respectar, conviure i compartir. Aquest convivència l'hem de fer créixer cada dia"

5. "La Corona ha de buscar la proximitat amb els ciutadans, i guanyar-se el seu respecte"

6. "La monarquia ha de guanyar-se el seu respecte. Cal vetllar per la dignitat de la institució, amb una conducta íntegra i transparent amb responsabilitat social. Només d'aquesta manera tindrà l'autoritat moral necessària"

7. "Em sento orgullós dels espanyols i res em faria més feliç que els espanyols se sentissin orgullosos del nou rei"

8. "Vull rendir gratitud i respecte cap al meu pare, Joan Carles I. Un regnat excepcional passa avui a formar part de la nostra història amb un llegat polític extraordinari. Fa quasi 40 anys el meu pare va dir que seria rei de tots els espanyols. I ho ha estat. Ens va convocar a un gran projecte de concòrdia nacional"

9. "Avui puc afirmar davant d'aquestes cambres que comença el regnat d'un rei constitucional. És la primera magistratura de l'Estat amb una constitució aprovada per tots els espanyols, que ha d'atenir-se a les seves funcions constitucions. És símbol de al unitat i permanència de l'Estat"

10. "Les exigències de la corona no s'esgoten en el compliment de les seves funcions. La monarquia parlamentària ha de ser oberta i compromesa amb la societat. Ha d'interpretar les esperances dels ciutadans"

stats