Política 21/01/2016

Fernández Díaz veu base per investigar el viatge a Veneçuela de la CUP, Podem i un familiar d'un dirigent d'ETA

El PSOE demana als dos partits que donin explicacions sobre el desplaçament suposadament pagat per Maduro

Ara / Efe
2 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz / EFE

BarcelonaEl ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, considera que el vídeo en el qual es veuen membres de la CUP, de Podem i d'un familiar d'un dirigent d'ETA en un viatge a Caracas en un avió "d'estat" pagat pel govern veneçolà és "molt greu" i té "prou base per ser investigat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No és normal que el president d'un país noliegi un avió perquè hi vagis. És una cosa molt seriosa", ha dit el ministre, que ha afegit que els qui hi han anat han d'explicar, "ells i els seus partits", els motius pels quals van assistir a un seminari on es tractava "un tema tan sensible com la unitat d'Espanya", ha dit Fernández Díaz a Antena 3.

Aquesta mateixa cadena ha difós un vídeo en el qual es poden veure membres de la CUP, Podem i un familiar d'un dirigent d'ETA agafant suposadament un avió amb destinació a Caracas pagat pel president Nicolás Maduro. En concret, a les imatges hi apareixen l'actual portaveu de la CUP al Parlament català, Anna Gabriel; la dirigent de Podem a Castella-la Manxa, María José Aguilar, i Ignacio Gil de San Vicente, sogre del número u d'ETA David Pla i pare de l'etarra Kikitza Gil de San Vicente.

Segons Fernández Díaz, aquest assumpte és "molt seriós" i les informacions "posen de manifest un vincle molt estret entre aquestes persones i les seves formacions polítiques amb el règim de Maduro". El ministre ha fet notar que Podem i les seves confluències fan referència al dret d'autodeterminació, mentre que Maduro fa "contínues referències a Rajoy de forma gairebé obsessiva". "Cal demanar explicacions als qui hi han anat", ha insistit el ministre. També ha afirmat que és molt significatiu tot el que ha passat a Catalunya i el viatge a un seminari on es parla del dret d'autodeterminació, "un assumpte que va contra la Constitució".

El PSOE demana a Podem que doni explicacions

El PSOE, per la seva banda, també ha demanat a Podem i la CUP que donin explicacions sobre el suposat viatge pagat pel govern veneçolà. La secretària de ciència, participació i política en xarxa del partit, María González Veracruz, ha assegurat en declaracions al Congrés que no té prou informació per fer-ne una valoració a fons però que creu que concretament Podem sí que hauria de donar explicacions "d'aquesta i d'altres qüestions".

stats