Política 21/06/2016

Fernández Díaz va conspirar amb el cap de l'Oficina d'Antifrau de Catalunya per treure draps bruts de CDC i ERC

'Público' ha destapat fragments de converses entre el ministre de l'Interior, ara en funcions, i Daniel de Alfonso, en què es revela que van conspirar per fabricar escàndols de corrupció just abans del 9-N

Ara
4 min
Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz

BarcelonaEl ministre de l'Interior en funcions i candidat del PP el 26-J, Jorge Fernández Díaz, va conspirar amb el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, per fabricar escàndols contra ERC i CDC just abans de la consulta independentista del 9-N. 'Público' ha avançat en exclusiva unes gravacions que demostren que Fernández Díaz va insistir a buscar algun detall incriminatori contra el germà d'Oriol Junqueras, en relació amb les adjudicacions del govern del tripartit a CESPA –del Grup Ferrovial–, on treballava Roger Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos discuteixen sobre com aconseguir dades per desprestigiar i acusar de prevaricació dirigents dels dos grans partits independentistes. De Alfonso, que suposadament és qui grava les converses, va ser escollit cap de l'OAC el 2011 pel Parlament, amb els vots de CiU, PSC, PP i Ciutadans, mentre que ERC, ICV i Solidaritat per la Independència es van abstenir.

  • De Alfonso: "Nosaltres estem investigant coses d'ERC, però són molt dèbils. Aquesta és la veritat, ministre. Són de CESPA, però no acabem de... Tenim quatre adjudicacions al germà d'Oriol Junqueras. Jo estic intentant convèncer ara el Grupo Planeta perquè em faci una investigació, perquè no aparegui ningú i no sigui gens sospitosa, d'una informació que em va arribar que no sé si és veritat, i per això no m'atreveixo a prendre-me-la com a tal i ho externalitzo perquè algú m'ho investigui. És un enriquiment al municipi de Puigcerdà, del pare d'Oriol Junqueras, amb temes de terrenys i altres. Llavors, he parlat amb el director de Seguretat de Planeta, que és un home de la Policia, Antonio López López, i li he dit: 'Escolta, sabent com pensa José Manuel [Lara], ens interessa. Si vol, ho podeu fer vosaltres. A mi el que m'interessa és que comproveu adjudicacions, requalificacions, en nom o com apoderat els últims vuit anys. Que apareixen noms i tal, doncs dóna-m'ho, que això ja ho posaré jo en ordre'".
  • Fernández Díaz: "A l'entorn de Puigcerdà, per allà hi ha Carretero, esclar".
  • D.A.: "És una informació que m'explica un amic, un empresari, prenent un cafè sota de casa. Per tant, no puc llançar-me a aquesta investigació. Aleshores, si a més aconseguíssim tenir alguna cosa que es tregui en el moment processal oportú d'ERC, que fes també al president de la Generalitat dir "ui, no em convé tant com deien perquè a mi, ara, agrupar-me amb aquests...". Bé, també seria bo".
  • D.A.: "Quan acabi jo de parlar amb tu, ministre, l'hi diré a José Ángel [Fuentes Gago], que sap que pot confiar amb mi. Joder, si teniu alguna cosa, doneu-m'ho. Dóna-m'ho. No us cremeu vosaltres traient-ho a la premsa, que aparegui sempre la UDEF, que us va cremant, que sembla un atac... Cony, dóna-m'ho i ja ho trauré jo, ja ho investigaré jo i ho donarem".
  • F.D.: "Això de CESPA és fràgil? D.A.: "És fràgil. A veure, va haver-hi uns pics a l'època del tripartit de subvencions. Però ara estem fent una comparació per municipis, no en global, i per municipis en els quals ha governat ERC no han tingut aquestes puntes, les han tingut més en els que governava el PSC. Esclar, ja és més difícil treure una conclusió contra ERC". F.D.: "Jo és que el que sé, el que he vist, és que realment el volum de facturació de CESPA, per la via de concessions, subvencions...". D. A.: "Sí, sí, va haver-hi anys que es va disparar". F. D.: "Es va disparar... No podem oblidar que estem parlant del germà petit de Junqueras".
  • Fernández Díaz pregunta per Felip Puig, aleshores conseller. De Alfonso respon: "De Felip Puig jo tinc una cosa, les dues cunyades. Les dues cunyades, que eren categoria D, actualment van passar a ser C, però eren D en el moment, treballaven en un departament de la Generalitat i per un decret signat per Francesc Homs se les va col·locar com a eventuals i interines per fer substitucions de baixa per maternitat i a més al nivell A-27. Es va treure un concurs, que a més va ser anul·lat, en el qual se les va nomenar abans que el concurs es resolgués al departament d'Assessoria Jurídica de la Generalitat de Presidència. I això ho tinc ja tancat, per això he portat el maletí, per mostrar-t'ho. Perquè això, jo, ara t'explico per què. Aleshores, se les va nomenar amb caràcter previ que el concurs es resolgués i es va resoldre, òbviament, guanyant-lo, i llavors els ho van donar. Un concurs que després va ser anul·lat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. I hi ha dues signatures de Francesc Homs, una carta on diu que les nomenin [...]. Esclar, afinant, afinant, podríem dir: 'Home, la signatura del primer decret per part de Francesc Homs podria ser un acte prevaricador'. Vaja, està al límit. Si jo això ho envio a la Fiscalia i la Fiscalia m'ho arxiva, a mi em tiren als gossos".
  • D.A.: "Llavors jo li vaig dir a José Ángel: 'Comenta-ho al ministre, i si voleu, que el ministre ho comenti al fiscal general'. Jo amb Eduardo [Torres Dulce] tinc molt bona relació, ens coneixem, ens portem bé. Si a mi Eduardo em diu 'Daniel, tira endavant que jo tiraré endavant', aleshores ho envio a Fiscalia. I si després em surt el fiscal de torn que s'arruga i em diu 'no té entitat suficient' i ho arxiven, això corre com la pólvora i al final el que ha estat un cabró he estat jo. M'he de cobrir l'esquena, perquè a mi m'és igual anar a la Fiscalia que donar una llet, recomanacions, treure-ho a la memòria. Però esclar, una cosa és anar pel penal i l'altre és anar a la nul·litat". F.D.: "Però aquí, són aquí, aquí queden fatal Felip Puig i Homs". D.A.: "Felip Puig no apareix, el que passa és que casualment són les seves dues cunyades". F.D.: "Això políticament li fa molt mal a Homs, perquè està al límit de la prevaricació. Ell té consciència de tenir aquest punt dèbil o no". D. A.: "No ho sap ningú més que José Ángel Fuentes Gago, el meu director d'investigacions, tu i jo". F.D.: "Això... me'n podràs donar a mi una còpia?". D.A.: "Te la donaré, te l'he portat per això".

El cert és que algunes de les investigacions citades en aquestes converses van sortir publicades als mitjans. El diari 'El Mundo' va publicar al setembre del 2014 que la Policia investigava l'increment de facturació de CESPA. Les indagacions, iniciades després d'una denúncia procedent de l'entorn del mateix partit polític, es concentraven a determinar l'existència d'adjudicacions irregulars per part de diverses administracions catalanes. CESPA va ascendir Roger Junqueras el gener del 2009, nombrant-lo gerent de Clients Públics de Jardineria i Obres després de vuit anys com a cap de Serveis.

stats