PRECAMPANYA DEL 22-M
Política 23/03/2011

Fernández Díaz inclourà al programa la "derogació" del reglament lingüístic de l'Ajuntament de Barcelona

El candidat del PPC està disposat a donar suport des de l'oposició a un govern encapçalat per Xavier Trias

Acn
4 min

BarcelonaEl PPC vol "derogar" el reglament lingüístic de l'Ajuntament de Barcelona. I per això el seu candidat a l'alcaldia, Alberto Fernández Díaz, ho inclourà com una proposta més del seu programa electoral per a les municipals del 22 de maig. Així ho ha explicat el líder del PP barceloní en una entrevista concedida a l'ACN, on, a més, ha revelat que entrar al govern de la ciutat no serà una condició indispensable per poder participar en un pacte d'estabilitat que atorgui l'alcaldia al convergent Xavier Trias. "Governar és l'eina, no pas l'objectiu", ha explicat. El popular s'autoproclama, a més, com l'única opció per garantir que la relació amb la Generalitat "no serà de confrontació ni de confusió".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La precampanya per les eleccions municipals està engegada i Alberto Fernández Díaz comença a mostrar algunes de les propostes que conformaran el seu programa. Els populars han explicat molts cops que garantir la presència del castellà i que aquesta llengua "no estigui marginada" és un dels seus objectius polítics. I és per això que el candidat a l'alcaldia ha avançat a l'ACN que entre les promeses del PPC per al 22 de maig hi haurà una referència explícita al reglament lingüístic.

En aquest sentit, els populars asseguren que si tenen poder de decisió a l'Ajuntament "derogaran sense més" la norma i la deixaran sense efecte. "Dels 32 anys d'ajuntaments democràtics, en 31 l'Ajuntament no va tenir la necessitat d'aprovar cap reglament lingüístic, i no va representar que el català no estigués present i enfortit", argumenta Fernández Díaz, que assegura que si van recórrer el reglament davant la justícia "no va ser pel català sinó per l'exclusió del castellà". "Jo vaig fer el que havia de fer", sentencia.

L'alcaldable popular ha retret a ERC que, tot i ser una ferma defensora i impulsora del reglament, "dubto que després de governar 16 anys sense reglament digui que el català estava relegat i no estava present". "Això demostra que no era necessari", argumenta, tot qualificant d'hipòcrita l'actitud de l'alcalde, Jordi Hereu, i el líder de CiU, Xavier Trias en qüestions lingüístiques, ja que, segons explica, "aquells que van promoure el reglament l'infringeixen habitualment".

"No és estrany sentir Hereu, Trias o Ricard Gomà (ICV) adreçant-se en castellà als ciutadans per demanar-los el vot", ha retret. I és que Alberto Fernández assegura que la seva proposta de tractament bilingüe a l'Ajuntament només és el resultat d'aplicar "tots els dies (...) el que alguns fan en campanya electoral, que ens adrecem als ciutadans en català i castellà".

Amb la vista posada ja en els comicis de maig, Alberto Fernández Díaz parla sense embuts de possibles pactes postelectorals i apunta que el seu partit "no pot pactar amb cap dels membres del tripartit". Com ja ha dit en altres ocasions, CiU és el seu soci prioritari, doncs, per fomentar "el canvi" a l'Ajuntament de Barcelona.

Però des del PPC asseguren que en cap moment posaran fàcil a Trias poder ser investit alcalde si guanya les eleccions. I és que els populars esperen ser "la sorpresa" i acabar tenint una força "capital" que els doni la potència necessària per negociar un pacte estable a l'Ajuntament.

Tot i això, l'alcaldable del PPC assegura que entrar a formar part del govern no és la seva obsessió i, ni tan sols, el seu principal objectiu. "L'únic acord possible és el que serveixi per governar Barcelona, sigui un acord de govern o de full de ruta".

"Qualsevol acord es farà pensant en Barcelona, no a governar", afirma Alberto Fernández Díaz, que conclou que per ell "governar és l'eina, no pas l'objectiu". D'aquesta manera, deixa la porta oberta a un possible pacte amb CiU des de fora de l'executiu municipal, donant suport extern a un govern en minoria sempre i quan "el canvi es faci en la bona direcció" i es "respecti la meva forma d'entendre el futur de Barcelona".

Amb tot, el candidat popular alerta que actualment les posicions polítiques amb CiU encara mantenen esculls i explica que "malauradament, Trias està dispers ideològicament i molt confús quan diu que pot pactar tant amb ICV com ERC i Joan Laporta o qualsevol altra formació".

Una relació amb la Generalitat amb "una veu alta i barcelonina"

Un altre dels elements de la política barcelonina que Alberto Fernández assegura que vol canviar és la relació entre l'Ajuntament i la Generalitat. En aquest sentit, el popular explica que, al seu criteri, en els 30 anys de democràcia "només hi ha hagut dos escenaris: la confrontació institucional quan governava CiU a la Generalitat, o la confusió institucional amb els set anys pel tripartit".

Per "frenar" això, Fernández Díaz afirma que el vot al PP és l'únic que pot "trencar una relació empobridora" per a Barcelona per establir al consistori "una veu alta i barcelonina". Aquest "tercer escenari", inèdit en 30 anys de democràcia municipal segons el PPC, suposaria que per primer cop hi hauria "un marc de relacions que no es caracteritzarà ni per la confrontació ni per la confusió".

L'alcaldable dels populars assegura que el que cal és un ajuntament que "rebutgi qualsevol retallada en infraestructures bàsiques, com el metro, o en atenció a les persones". "Barcelona arrossega 30 anys d'incompliments i retallades que han perjudicat greument l'atenció als barcelonins, en polítiques socials, educació, en seguretat, en infraestructures, i davant les ignoràncies històriques que ha patit, només un PP fort pot garantir que la ciutat serà tractada com la capital que és", ha sentenciat, tot garantint que aquesta veu "en defensa dels interessos de Barcelona" no serà diferent a l'Ajuntament i al Parlament. "Això ho deixo per a CiU i PSC", ha conclòs.

stats