Política 18/11/2014

Fernández Díaz defensa que la Fiscalia ha de complir amb la missió que li atorga la Constitució

El ministre de l'Interior apel·la a la independència judicial però recorda que Torres-Dulce és qui té l'última paraula en la fiscalia espanyola

Efe
3 min

MadridEl ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha evitat opinar, apel·lant a la independència judicial, sobre les diferències entre la Fiscalia de Catalunya i la Fiscalia General de l'Estat al voltant del 9-N, tot i matisa que confia que la Fiscalia complirà amb la seva missió constitucional de defensar la legalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fernández Díaz s'ha referit així, preguntat pels periodistes després d'inaugurar el III Congrés Nacional de Seguretat Privada, a la decisió de la Fiscalia Superior de Catalunya d'oposar-se a presentar una querella pel procés participatiu del 9-N, tot i que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torrres-Dulce, ha donat instruccions en aquest sentit.

Davant d'aquesta discrepància interna, Torres-Dulce ha convocat per dimecres una junta de fiscals de sala per tal d'avalar la seva decisió de presentar la querella contra els responsables polítics de la consulta, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional en dues ocasions.

Recordatori de la "jerarquia" de la Fiscalia d'acord amb la llei

El ministre ha dit que la posició del govern central és la que estableix la Constitució en el seu article 124, en el qual es desenvolupa l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal que, segons ha recorda,t diu que "la Fiscalia té la missió de promoure l'acció de la Justícia en defensa de la legalitat, en defensa de la llei". "La Fiscalia actua sota les ordres del fiscal general de l'Estat, sota el criteri d'unitat d'acció i de jerarquia, amb autonomia del govern [central]", ha subratllat, i ha explicat que no anava a entrar en més detalls "precisament per respecte a aquesta autonomia a les normes".

Únicament ha afegit que ell té "plena confiança" en que "la Fiscalia podrà complir amb la missió que constitucionalment té establerta". Ha precisat que ho farà "des de la seva autonomia i amb absoluta subjecció al que la Constitució i el seu propi Estatut Orgànic li encomanen", que segons ha incidit és "promoure l'acció de la justícia en defensa de la legalitat".

El ministre ha conclòs recordant que algunes persones consideren que el 9-N es va violar la llei, i correspon a la Fiscalia determinar si va ser així i, si és el cas, quins delictes es van poder cometre.

Preguntat sobre si la policia està duent a terme ara algun treball relacionat amb la consulta, el ministre ha dit que "els únics treballs que està realitzant seran aquells que se li sol·licitin per aclarir o aportar informació que pugui ser d'interès per a les diligències informatives o d'investigació que dissabte previ al 9-N va obrir la Fiscalia Superior de Catalunya".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha evitat opinar, apel·lant a la independència judicial, sobre les diferències entre la Fiscalia de Catalunya i la Fiscalia General de l'Estat al voltant del 9N, tot i que ha confiant que la Fiscalia complirà amb la seva missió constitucional de defensar la legalitat.

Fernández Díaz s'ha referit així, a preguntes dels periodistes després d'inaugurar el III Congrés Nacional de Seguretat Privada, a la decisió de la Fiscalia Superior de Catalunya d'oposar-se a presentar una querella pel procés participatiu del 9N, tot i que el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torrres-Dulce, ha donat instruccions en aquest sentit.

Davant d'aquesta discrepància interna, Torres-Dulce ha convocat per demà una junta de fiscals de sala per tal d'avalar la seva decisió de presentar la querella contra els responsables polítics de la consulta, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional en dues ocasions.

El ministre ha dit que la posició de l'Executiu és la que estableix la Constitució en el seu article 124, en el qual es desenvolupa l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal, que segons ha recordat diu que "la Fiscalia té la missió de promoure l'acció de la Justícia en defensa de la legalitat, en defensa de la llei ".

"La Fiscalia actua sota les ordres del fiscal general de l'Estat, sota el criteri d'unitat d'acció i de jerarquia, amb autonomia del Govern", ha subratllat, i ha explicat que no anava a entrar en més detalls "precisament per respecte a aquesta autonomia ia les normes ".

Únicament ha afegit que el té "plena confiança" que "la Fiscalia podrà complir amb la missió que constitucionalment té establerta".

Ha precisat que ho farà "des de la seva autonomia i amb absoluta subjecció al que la Constitució i el seu propi Estatut Orgànic li encomanen", que segons ha incidit és "promoure l'acció de la justícia en defensa de la legalitat".

El ministre ha conclòs recordant que algunes persones consideren que el 9N es va violar la llei, i correspon a la Fiscalia determinar si va ser així i, si és el cas, quins delictes es van poder cometre.

Preguntat sobre si la policia està duent a terme ara algun treball relacionat amb la consulta, el ministre ha dit que "els únics treballs que està realitzant seran aquells que se li sol·liciten per aclarir o aportar informació que pugui ser d'interès per a les diligències informatives o d'investigació que dissabte previ al 9N va obrir la Fiscalia Superior de Catalunya "

stats