Política 22/02/2016

Fernández Díaz, sobre les actuacions judicials contra el PP: "No crec en la casualitat"

El ministre d'Interior en funcions demana que tots els partits siguin tractats de la mateixa manera per la justícia. EL PSOE ja ha demanat la seva dimissió immediata

Efe
3 min
El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, durant la compareixença a la comissió d'Interior del Congrés / EFE

MadridEl ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat aquest dilluns, just després de les noves actuacions policials que s'han dut a terme a València, que "crida l'atenció" que les actuacions judicials en matèria de corrupció només afecten el PP en un moment polític "delicat", i ha subratllat que no creu per norma general "en l'espontaneïtat ni en la casualitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Telecinco, Fernández Díaz s'ha referit així als últims casos de corrupció que esquitxen el seu partit, com la detenció aquest mateix matí del vicealcalde de València, Alfonso Grau, o la presumpta implicació de l'expresident de la Generalitat valenciana Francisco Camps a la trama de finançament il·legal del partit en aquesta regió.

Al seu judici, i "des del respecte a la separació de poders", ha assegurat que crida l'atenció que aquestes actuacions judicials "dia sí, dia no" només afecten el PP en dues comunitats autònomes, València i Madrid, quan sembla que els temps judicials "estan afectant els temps polítics".

"Sembla que aquí, a l'únic partit on s'han produït casos de corrupció és al PP", ha afirmat el titular d'Interior, que ha demanat que es tractin els altres partits de mateixa manera. Tot i això, ha deixat clar que advoca per una "tolerància zero" contra la corrupció i perquè "qui ho hagi fet, ho pagui", alhora que ha indicat que no és convenient que els sumaris s'allarguin "indefinidament en el temps" ni es violi el secret de les actuacions.

En aquest sentit, en al·lusió a Camps, ha recordat que l'interessat ha negat les acusacions publicades i ha afirmat: "Al·ludir a fonts de la investigació mentre s'està violant el secret de les actuacions no és propi d'un estat democràtic de dret". A més, el ministre ha mostrat la seva sorpresa perquè la Guàrdia Civil no hagi cridat a declarar Camps durant la investigació, si aquestes informacions són certes.

Preguntada per l'exalcaldessa de València Rita Barberá, Fernández Díaz ha insistit que sobre seu no pesa cap imputació, ja que ni tan sols ha estat cridada a declarar com a testimoni.

Albiol se suma a la teoria de la conspiració

A la tarda, el coordinador general del PP a Catalunya, Xavier Garcia Albiol, s'ha sumat a la teoria de la conspiració atiada per Fernández Díaz. En una visita a Vilafranca del Penedès, ha afirmat que se li fa estrany "veure com no paren de detenir alguns dirigents del PP i, en canvi, hi ha una sèrie de pocavergonyes a Catalunya que han reconegut que han robat, que s'han emportat calers, i aquí no es deté absolutament ningú". En aquest sentit, Albiol ha assegurat que està "fart" de veure "la duresa en contra d'uns", fet que titlla de "sospitós".

La reacció del PSOE

El PSOE ha exigit aquest dilluns la dimissió immediata del ministre de l'Interior en funcions per les seves "intolerables declaracions" sobre les actuacions judicials. Els socialistes han lamentat que Fernández Díaz hagi sembrat dubtes "al voltant de l'actuació de jutges, fiscals i forces de seguretat de l'Estat en els casos de corrupció que afecten el PP". "No és casualitat, és causalitat, i la causa és la corrupció generalitzada al PP durant 20 anys de finançament irregular", ha replicat en roda de premsa el portaveu del PSOE al Senat, Óscar López, després de recordar que Fernández Díaz és el mateix ministre que va dir fa poc que "ETA s'alegraria si hi hagués un govern d'esquerres" a Espanya.

stats