Política 26/07/2019

La triple dreta investeix López Miras a Múrcia

Vox aconsegueix marcar agenda i vol repetir a Madrid

Germán Aranda
3 min
El líder del PP, Pablo Casado, felicitant el president de Múrcia, Fernando López Miras.

MadridLa segona investidura amb acord dels tres partits de dreta es va consumar ahir a la Regió de Múrcia, que va seguir els passos d’Andalusia. Després de dos mesos de negociacions i una investidura fallida a causa del rebuig de Vox, els tres partits es van posar d’acord. El desllorigador va ser la rebaixa de pretensions de la ultradreta i el fet que Ciutadans -que manté que no negocia amb l’extrema dreta tot i fer-ho- acceptés verbalment el pacte. Vox volia una rúbrica dels tres, però finalment es va conformar amb l’acceptació verbal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El popular Fernando López Miras, que dos dies abans havia elogiat el concepte de violència intrafamiliar introduït per Vox al programa de govern per substituir el de violència masclista, va ser escollit amb 26 vots a favor (16 del PP, 6 de Cs i 4 de Vox) i 18 en contra, els del PSOE i Podem. Els ultradretans aniran a l’oposició, per la qual cosa, com va passar a Andalusia, hauran d’arribar a un altre pacte per aprovar els pressupostos. Va ser en aquell moment que, a la comunitat andalusa, van aprofitar per apujar les seves exigències i marcar l’agenda pública amb les seves demandes de retrocessos.

El nou president va celebrar l’“altura de mires” dels dos partits per haver-li donat suport. Per arribar a l’acord, a més d’acceptar la “lluita contra la violència intrafamiliar”, els partits van incloure al seu programa la llibertat dels pares per excloure els fills de les activitats d’educació de gènere si aquestes no coincidien amb les seves “conviccions morals”. Pel que fa a la immigració, Vox va esgarrapar un article que diu que ha de ser “regular i controlada”, i que s’ha de facilitar a la policia dades sobre els migrants. En aquest aspecte, la formació d’extrema dreta també va aconseguir pactar un punt que demana assegurar “mecanismes de facturació i cobrament” de la despesa sanitària de turistes i estrangers sense papers, amb la qual cosa desafia de nou la idea de sanitat universal. Desenes d’organitzacions d’activistes es van manifestar ahir contra els retrocessos coincidint amb la investidura de Miras.

El camí marcat per Andalusia i la Regió de Múrcia marca l’horitzó de Madrid, on Cs ja ha reconegut obertament que negocia amb Vox, malgrat que ho ha dit amb unes altres paraules. Els tres partits estan cada dia més a prop d’un acord. El PP va enviar fa dos dies un document a Cs amb les exigències de Vox rebaixades i ara espera resposta dels taronges, que encara no l’han aprovat verbalment, com exigeix Vox. Ahir, davant la falta de resposta de la formació, el PP de Madrid va fer públic el document per pressionar-los: el text elimina les referències al col·lectiu LGTBI i les retallades de drets als immigrants, però insisteix en permetre que els pares excloguin els fills de les xerrades de gènere. A més, incorpora un article per “evitar qualsevol ingerència dels poders públics en la formació ideològica dels alumnes”, amb la qual cosa obre la porta al control i la limitació de la llibertat de càtedra.

Acord per al govern a Navarra

Després de setmanes de negociacions, el Partit Socialista de Navarra, Geroa Bai (coalició liderada pel PNB navarrès), Unides Podem i Izquierda-Ezkerra (que accepta no tenir conselleries) van arribar ahir a un acord per governar la comunitat foral de Navarra amb la presidenta socialista María Chivite al capdavant. Per fer-ho necessitaran a la investidura el suport d’EH Bildu. De les 13 conselleries, el PSN en tindrà 8, Geroa Bai 4 i Unides Podem 2.

stats