INICIATIVA DE L'ARA
Política 09/12/2013

“L'única manera de guanyar és que no hi hagi improvisació”, conclusió del primer 'I ara què?'

Ferran Mascarell, Joaquim Nadal i Toni Soler enceten el cicle de debats 'I ara què?', centrat en pensar com serà Catalunya el futur

Oriol March
2 min
D'esquerra a dreta Antoni Bassas, Ferran Mascarell, Joaquim Nadal i Toni Soler / MANOLO GARCIA

Barcelona"L'única manera de guanyar és que no hi hagi improvisació". Aquesta és el principal consell que ha sortit del primer debat del cicle 'I ara què', organitzat per l'ARA a la Filmoteca de Catalunya, que ha reunit el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el president del PSC a Girona, Joaquim Nadal; i el periodista i historiador Toni Soler. El debat, titulat 'Què passa després d'una proclamació d'independència' i moderat per Antoni Bassas, editor de l'ARA, ha estat precedit per la projecció de la pel·lícula 'Macià contra Companys', que tracta sobre la proclamació de la república catalana i la posterior recuperació de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La independència no comença el dia després, ja ha començat. Més val que estigui ben plantejada. Aquest procés fa tan o més important el dia després com el pas previ, i abans s'ha de pensar el país que volem construir", ha assenyalat Mascarell, que ha afegit que "cal tenir un full de ruta i no sortir-ne" davant l'actitud de l'Estat envers la consulta sobiranista. "Darrere la consulta hem de crear una majoria, un partit del sí, que sigui àmplia i aprofitar la unitat", ha apuntat el conseller de Cultura.

Pel què fa al guió posterior a la negativa de l'Estat, Mascarell ha afirmat: "A partir de la majoria parlamentària sortida d'unes eleccions plebiscitàries, no m'imagino una declaració unilateral. M'imagino una declaració de sobirania i després una declaració d'independència", ha considerat.

Nadal, del sector catalanista del PSC, ha augurat que el govern espanyol portarà la llei de consultes catalana al Tribunal Constitucional (TC) i que això provocarà una "espiral diabòlica". "Ara estem en una situació nova. Hi ha una majoria social que per la via pacífica planteja, com a mínim, que el poble de Catalunya pugui dir el que pensa", ha considerat l'exconseller. "Ningú pot preveure quin serà el clic que algun dia produirà el punt de ruptura que provocarà el canvi de legalitat. Estem en una situació límit", ha apuntat.

Soler ha assegurat que, revisitant la pel·lícula 'Macià contra Companys', se'n pot extreure la lliçó que "si hi ha una ocasió, cal aprofitar-la". "Es va parlar de la sobirania catalana a través d'un acte il·legal", ha apuntat el periodista.

stats