25-N
Política 09/11/2012

Signar per dos candidats? Sí que es pot

Personalitats com Carles Canut i Ferran Requejo han signat els manifestos de suport a ERC, però també al procés sobiranista que ha endegat CiU. Defensen que són dues opcions "compatibles"

M.colomer
3 min
Artur Mas i Ferran Mascarell, en el lliurament del manifest 'Per l'estat propi, la cohesió i el progrés social' / ACN

BarcelonaEn època electoral proliferen els manifestos de personalitats reconegudes per la societat que mostren el seu suport a un candidat o un projecte polític. Els equips de campanya dels partits busquen aproximar als votants els seus candidats mitjançant la capacitat d'adhesió i influència social que tenen aquests personatges. En aquestes eleccions d'especial transcendència política per al país, però, es pot donar el cas que trobem l'adhesió d'algunes d'aquestes personalitats en manifestos de suport a més d'un projecte polític o candidat. Per exemple, l'actor Carles Canut o el catedràtic de ciència política Ferran Requejo. S'han adherit a la plataforma Catalunya Sí d'independents que donen suport a la candidatura d'ERC que encapçala Oriol Junqueras. Però també han signat el manifest "Per l'estat propi, la cohesió social i el progrés social". Són documents, que en la seva estricta literalitat, consideren que són "compatibles". Però la forma com es presenten en públic i el context en què apareixen fan que siguin terreny relliscós que pot portar a equívocs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Sóc conscient que el vostre suport i el vostre vot són prestats, un vot i un suport que no tenen per què ser permanents". Ho deia Artur Mas durant la presentació del manifest "Per l'estat propi, la cohesió i el progrés social". Enlloc del manifest diu que els signants "prestin" el vot a CiU. Però el cert és que, en ple procés electoral, és fàcilment interpretable en aquest sentit.

Consultat per l'Ara.cat, Carles Canut –que aquest divendres ha estat en l'acte de suport a la llista d'Oriol Junqueras– ha admès que la seva firma en ambdues plataformes de suport, a CiU i a ERC, pot generar malentesos. Però reivindica que és compatible: "Jo votaré ERC, però estic d'acord amb el procés que ha engegat per al país Artur Mas i hi dono suport". Canut no amaga que se sentiria còmode en un escenari amb CiU al capdavant del procés, però condicionat i acompanyat per ERC des de la segona posició. De bracet per assolir la sobirania nacional com a primera prioritat, contraposats ideològicament per construir el nou estat. Manifesta, així, el sentiment d'amplis sectors d'ERC, però també de CiU, esperançats amb l'horitzó nacional que s'ha obert al país.

Igualment, en conversa amb l'Ara.cat, Ferran Requejo ha reafirmat que subscriu i s'ha adherit al manifest de Catalunya Sí, però també al manifest de suport a Artur Mas. "Dono suport al procés" engegat per Mas, ha explicat, però també a ERC. "No són dos textos contradictoris", ha afegit. A diferència de Canut, Requejo ha preferit mantenir el sentit del seu vot en l'àmbit privat.

Què diuen els manifestos?

Es pot donar suport al manifest de suport explícit al procés endegat per Mas de resultes de la gran manifestació de l'Onze de Setembre i votar una altra formació? A parer seu, rotundament sí. El cert és que de la lectura pausada dels dos textos –extrets del context electoral– no se'n deriva una contradicció evident. "Demanem al president Mas que aculli les idees desplegades i, alhora, li donem suport per tal que pugui liderar aquest procés junt amb un ampli espectre polític i amb força parlamentària i social, imprescindible per avançar en la construcció d'un estat propi que respongui a la suma de la tradició democràtica i europeista i al consens social que han representat els governs democràtics de la Generalitat presidits pels seus predecessors", proclama el manifest pro-Mas.

"Fem una crida a la societat civil a adherir-se a aquesta plataforma, convençuts i convençudes que la independència democràtica és l'única via i condició possible per resoldre els problemes quotidians de la ciutadania i del país. Des de Catalunya Sí donem suport al projecte polític que defensa ERC, encapçalat pel candidat Oriol Junqueras, i anirem conjuntament en coalició a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya del 25 de novembre del 2012", diu el document d'adhesió a Catalunya Sí. Efectivament, no són explícitament contradictoris. Però no deixen de ser també un producte electoral.

stats