Política 22/02/2021

El fiscal d'Antidroga es rebel·la contra Delgado pel nomenament de Zaragoza

El fiscal del Procés ha sigut designat com a reforç en aquesta àrea al Camp de Gibraltar

ARA
2 min
El fiscal de sala del Tribunal Suprem Javier Zaragoza, en una sessió del judici del Procés

Madrid"Il·legal" i "improcedent". Així és com defineix el fiscal en cap d'Antidroga, José Ramón Noreña, la designació de Javier Zaragoza com a reforç en la lluita contra el narcotràfic i el blanqueig de capitals al Camp de Gibraltar. La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, va dictar un decret la setmana passada que aquest dilluns ha rebut una resposta en forma de discrepància. La Fiscalia va informar que Zaragoza, un dels fiscals del judici del Procés, desenvoluparà aquesta tasca "en cooperació i sense menystenir les funcions que en aquesta matèria tingui la Fiscalia Especial Antidroga i les fiscalies territorials de la zona, amb les quals mantindrà la necessària coordinació".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Noreña, però, veu un "autèntic solapament" de funcions entre el designat i ell, així com amb la fiscal d'Antidroga a Andalusia, Ana Villagómez. En el seu escrit, adverteix que es generaran "dubtes i perplexitat" tant en els agents que operen a la zona com en els mateixos fiscals perquè no sabran a qui s'han de dirigir. Segons l'article 22.3 de l'estatut orgànic del ministeri fiscal, apunta Noreña, els fiscals de sala delegats "ho són en matèries comuns en diferents fiscalies territorials, fonamentalment per propiciar maneres d'actuar homogènies", però en cap cas preveu la possibilitat de nomenar un delegat "les funcions del qual coincideixin plenament amb les d'una sola fiscalia".

"El que es presenta com una suposada solució és més aviat un perjudici per al bon funcionament de tota la maquinària d'investigació i repressió del tràfic de drogues i del blanqueig associat", diu. En aquest sentit, Noreña discrepa de "l'afirmació implícita" de Delgado que el nomenament de Zaragoza suposarà una millora en la lluita contra el narcotràfic, i aprofita per qüestionar com compaginarà el seu nou càrrec amb el de fiscal de sala del Tribunal Suprem.

Sense concurs intern

El fiscal en cap d'Antidroga critica que en el decret es digui que l'activitat desplegada en aquesta matèria a Gibraltar és "notable" i alhora es remarqui que les organitzacions criminals "mantenen avui dia en aquesta zona geogràfica una indesitjable capacitat d'actuació", fet que justificaria la necessitat del reforç. Però no només discrepa en el fons i veu la decisió "improcedent", sinó també en la manera amb què Delgado l'ha pres.

"S'ha dictat prescindint totalment i absolutament de qualsevol procediment", es queixa Noreña, que subratlla que la designació de delegats es fa a través d'un concurs intern, després d'obtenir un informe de dos fiscals en cap (territorial i d'Antidroga) i d'haver escoltat el consell fiscal. Critica, així, que no consta cap incoació d'expedient, ni cap indicació d'eventuals recursos i es desconeix qui ha pres la iniciativa per adoptar aquest decret. Insisteix que ell, com a fiscal en cap, no ha informat sobre la necessitat d'aquesta mesura.

Trajectòria en la matèria

Zaragoza no aniria a cap àrea que desconegui. El 2005 va ser escollit responsable de la Fiscalia Antidroga, en què havia exercit com a tinent fiscal des del juliol del 1998. Va dirigir les acusacions contra Sito Miñanco en l'operació Nécora. En aquesta causa van acabar condemnades 30 persones i es considera un dels processos judicials més importants del narcotràfic organitzat a l'Estat.

stats