Les claus
Política 10/10/2017

La fiscalia veu acreditat el finançament irregular del PP

El ministeri fiscal rebaixa a 37 anys de presó la petició de pena per a Bárcenas

Ot Serra
3 min
La fiscalia veu acreditat el finançament irregular del PP

MadridDesprés d’un any de judici, la primera part d’una de les trames de corrupció més importants a l’estat espanyol, el cas Gürtel, s’acosta al final. Ahir la Fiscalia Anticorrupció va elevar a definitives les seves conclusions de l’època I (1999-2005) de l’entramat, amb poques modificacions: 125 anys de presó per al seu presumpte capitost, l’empresari Francisco Correa; 85 per al seu suposat número 2, l’exsecretari d’Organització del PP gallec, Pablo Crespo, i un ampli ventall de dirigents del Partit Popular assenyalats. També el mateix partit, que el ministeri fiscal considera partícip a títol lucratiu i per al qual el ministeri fiscal demana una multa de més de 245.000 euros. En total, 37 acusats de participar en una presumpta xarxa de suborns i contractacions il·legals amb ramificacions a Madrid i València que haurien enriquit diferents butxaques del PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per l’Audiència Nacional de San Fernando de Henares (Madrid) han desfilat els acusats i centenars de testimonis. Segons les fiscals Concepción Sabadell i Concepción Nicolás, ha quedat acreditat el presumpte finançament irregular del PP a través de comissions a canvi d’adjudicacions que anaven a parar a una caixa B del partit. Uns diners que se sospita que podrien haver servit per finançar campanyes electorals dels seus candidats a les localitats madrilenyes de Majadahonda i Pozuelo de Alarcón. Un dels principals assenyalats del cas és, precisament, el creador d’aquesta comptabilitat paral·lela, l’extresorer Luis Bárcenas, a qui la fiscalia ha retirat un dels vuit delictes que li atribueix. En l’escrit final va eliminar el delicte contra la hisenda pública vinculat a l’IRPF del 2009, cosa que redueix la pena de presó de 42 a 39 anys. Pel que fa a la dona de l’extresorer, la fiscalia proposa al tribunal considerar-la cooperadora necessària dels delictes que comparteix amb el seu marit i fer-lo a ell responsable. Si l’Audiència accedís a aquesta alternativa, la pena de Bárcenas podria augmentar.

Una altra de les modificacions conegudes ahir afecta l’exconseller del PP madrileny Alberto López Viejo, a qui la fiscalia va rebaixar la pena de 46 a 40 anys de presó, després de suprimir-li també els delictes contra Hisenda. El que sí que manté el ministeri fiscal en les seves conclusions definitives és la petició d’una multa de 28.467 euros a l’exministra de Sanitat del PP Ana Mato, que hauria fet viatges i festes sufragades amb diners provinents de l’entramat societari de Correa. Demà serà el torn de les defenses, que presumiblement demanaran l’absolució de la majoria dels encausats. Segons el calendari previst, a finals de mes les persones assenyalades hauran de comparèixer a la vista oral.

“El PP no té res a amagar”

Quan Mariano Rajoy va declarar en qualitat de testimoni el 26 de juliol passat, el principal focus apuntava a si la direcció nacional del partit coneixia les operacions fraudulentes que es produïen en alguns municipis liderats per alcaldes del seu partit. Ja aleshores el president del PP va assegurar que desconeixia com es finançaven les campanyes electorals de la seva formació i es va espolsar la responsabilitat. Preguntat ahir per l’escrit definitiu de la fiscalia, el vicesecretari de Comunicació dels populars, Pablo Casado, es va afegir a la tesi de Rajoy i va subratllar que la direcció del partit desconeixia el paper de dos suposats “enganyadors”, en referència als exalcaldes de Pozuelo i Majadahonda, per a qui els fiscals demanen presó. “No tenim res a amagar; la direcció ni dirigeix, ni finança ni coneix les campanyes municipals”, va asseverar en roda de premsa a la seu de Génova.

A l’espera de saber la sentència del judici, la petició de la fiscalia va servir a Podem per tornar a remarcar la necessitat de fer fora Rajoy de la Moncloa. “No només per la seva gestió del conflicte català, sinó per ser el partit més corrupte d’Europa”, va manifestar la coportaveu del partit lila, Noelia Vera.

Els principals acusats de l’època I de la trama Gürtel

Francisco Correa

Considerat el capitost de l’entramat, sobre l’empresari Francisco Correa plana una petició de 125 anys de presó. La fiscalia considera que la seva intermediació va permetre que el PP es financés il·legalment amb la contractació d’empreses afins.

Ana Mato

L’exministra de Sanitat del PP Ana Mato és una de les acusades de ser partícip de la trama a títol lucratiu. La fiscalia li demana una multa de 28.467 euros per haver finançat viatges i festes amb diners provinents de l’entramat societari de Francisco Correa.

Luis Bárcenas

Correa va confessar que havia fet pagaments a Luis Bárcenas, extresorer del PP, que va reconèixer l’existència d’una caixa B al partit. El ministeri fiscal li va rebaixar la petició de pena de 42 a 39 anys de presó, després d’eliminar el delicte contra la hisenda.

El PP

El PP com a partit està acusat d’haver-se lucrat de la presumpta trama corrupta. Segons les fiscals, s’hauria beneficiat de comissions d’empreses a canvi d’adjudicacions que haurien anat a parar a la caixa B de Bárcenas. Li demanen 245.492 € de multa.

stats