Tribunals

La Fiscalia demana tres anys de presó per als dos mossos que acompanyaven Puigdemont a Alemanya

El judici pel presumpte delicte d'encobriment començarà el 24 de maig a l'Audiència Nacional

2 min
Carles Puigdemont abans d'entrar a la presó de Neumünster, després de ser detingut a Alemanya el març de 2018

MadridLa Fiscalia de l'Audiència Nacional demana tres anys de presó per a Carlos de Pedro López i Xavier Goicoechea, els dos mossos d'esquadra que acompanyaven l'expresident Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya el 25 de març del 2018, tal com va avançar aquest dimarts El Món. Els acusa del delicte d'encobriment i el judici arrencarà el 24 de maig, segons informa Europa Press. López, que estava destinat a la unitat de seguretat de la comissaria del Prat de Llobregat, i Goicoechea, de l'àrea d'escoltes a Sabadell, gaudien d'una setmana de vacances i es van desplaçar a Waterloo (Bèlgica). Allà se'ls va ordenar que conduïssin fins a Estocolm per recollir l'expresident català i fessin el viatge fins a Brussel·les, juntament amb l'historiador Josep Lluís Alay i l'actual senador Josep Maria Matamala.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat instructor de la causa contra els líders del Procés, Pablo Llarena, havia dictat una euroordre contra els exiliats en paral·lel a la interlocutòria de processament del 23 de març del 2018. Puigdemont es trobava fora de Bèlgica, on estava instal·lat, i no volia que el procediment d'extradició l'agafés en un altre país. De camí, però, la policia alemanya va enxampar el cotxe a pocs quilòmetres de la frontera entre Alemanya i Dinamarca.

"Els investigats ajudaven Puigdemont, conscients que estava sent investigat a Espanya per la seva participació en els fets constitutius del delicte de rebel·lió i altres, i que el jutge instructor espanyol encarregat de la investigació havia emès una ordre europea de detenció i entrega a fi d'obtenir la seva posada a disposició per a l'enjudiciament. La intenció dels acusats era ajudar Puigdemont a tornar a Bèlgica i evitar la seva identificació en algun lloc on poguessin executar l'euroordre", assegura el ministeri públic en el seu escrit d'acusació, en el qual insisteix en qualificar de rebel·lió els fets del Procés, malgrat que el Tribunal Suprem dictaminés que eren constitutius de sedició en la seva sentència de 14 d'octubre del2019.

López i Goicoechea aniran a judici, a diferència de Matamala i Alay, que inicialment estaven encausats però l'Audiència Nacional va arxivar la seva part perquè no tenien la condició de funcionaris. "No consta que facilitessin el vehicle, que el conduïssin en algun moment ni que haguessin proporcionat qualsevol altra ajuda amb la intenció que Puigdemont eludís l'acció de la justícia", va assenyalar el magistrat Manuel García Castellón en una interlocutòria el febrer del 2020. Sobre el senador i l'historiador que estaven amb Puigdemont, el ministeri públic ja demanava també el sobreseïment.

stats