Política 11/01/2013

La fiscalia estudia demanar la imputació d'Oriol Pujol pel cas de les ITV

La cadena de televisió 8TV anuncia que la petició és imminent. Fonts de CDC repliquen que el fiscal de Catalunya encara no ha enviat cap proposta per ser supervisada a Madrid. Duran demana que es respecti la presumpció d'innocència

Ara
2 min
Oriol Pujol a Llagostera / ACN

BarcelonaLa Fiscalia Anticorrupció estaria a punt de demanar o tramitant ja la petició perquè el jutjat imputi el secretari general de CDC, Oriol Pujol, per la seva suposada implicació en el cas de concessions irregulars d'estacions d'ITV. Ho ha assegurat aquest dijous a la nit el programa '8 al dia', de la cadena de televisió del Grupo Godó 8TV (minut 3 del vídeo). En el programa s'ha afirmat que el fiscal de Catalunya està esperant el dictamen de la fiscalia general de l'Estat per demanar la imputació. Posteriorment, la notícia ha estat recollida pels diaris 'La Vanguardia' i 'El Mundo', tot i que tots dos citen la informació de 8TV.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després que el programa de Josep Cuní hagi donat aquesta informació, fonts de CDC han assegurat a l'ARA que aquest tràmit encara no s'ha fet i que el fiscal català que estudia el cas ni tan sols ha enviat cap proposta en aquest sentit als seus superiors de Madrid. En un cas d'aquesta transcendència, la fiscalia actua en tota regla com a òrgan jerarquitzat i no es mou res sense l'aprovació del fiscal general de l'Estat.

Sigui com sigui, si la petició de la imputació d'Oriol Pujol es formalitza es presentaria, inicialment, davant del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que és el que investiga el cas. Tanmateix, com que Pujol és diputat i, per tant, aforat, la seva imputació s'hauria de traslladar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'acusació que defensaria la fiscalia presentaria Pujol com a cooperador necessari en un cas de tràfic d'influències per decidir en l'adjudicació d'estacions d'ITV. Serien fets connectats a la trama del cas Campió, en la qual hi ha implicat José Blanco, exministre de Foment del govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Enmig d'aquesta confusió, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, entrevistat per Josep Cuní i responent des de Xile per telèfon, ha estat interpel·lat durant el mateix programa sobre la possible imputació d'Oriol Pujol. Duran ha reclamat que es respecti la presumpció d'innocència del fill de l'expresident, "com amb tothom". A canvi d'aquesta defensa, i en resposta a la mateixa pregunta, no s'ha estat de llançar una certa crítica a CDC perquè el conseller de Territori, Santi Vila, i el diputat de CiU al Congrés Pere Macias li han reclamat explicacions públiques aquesta setmana pel cas Pallerols, després del pacte judicial que ha obligat UDC a admetre part de la responsabilitat dels fets en els quals van estar implicats exmembres del partit.

stats