Barcelona
Política 18/03/2019

La Fiscalia Superior de Catalunya arxiva la investigació contra l'alcaldessa de Girona per l'1-O

La causa estava oberta per prevaricació, desobediència i malversació de diners públics

2 min
La Fiscalia Superior de Catalunya arxiva la investigació contra l'alcaldessa de Girona per l'1-O

La Fiscalia Superior de Catalunya ha arxivat avui la investigació contra l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que va donar suport al referèndum de l'1-O. Se l’acusava de prevaricació, desobediència i altres delictes penals com per exemple malversació de diners públics. Ho ha fet públic la mateixa alcaldessa gironina a través del seu compte de Twitter. "Satisfeta perquè evidencia que el referèndum el vam fer entre tots, i és necessària l'absolució dels presos polítics. Trista perquè continua havent-hi polítics encausats", ha afirmat en un tuit Madrenas. En un principi era la fiscalia de Girona qui investigava Madrenas, però més endavant el cas va acabar passant a mans de la Fiscalia Superior quan l'alcaldessa es va convertir en diputada i, per tant, en aforada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 13 de juny passat Madrenas va declarar en el marc d'aquesta investigació. La Fiscalia de Girona la va citar el 20 de setembre del 2017 per declarar en qualitat d'investigada per tres delictes (desobediència, prevaricació i malversació) després d'haver signat un decret de suport a l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional (TC). Aquestes diligències –de caràcter preprocessal– parteixen de l'ordre del 13 de setembre del 2017 del llavors fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, als fiscals en cap de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona perquè investiguessin una llista de 712 alcaldes catalans dels quals se sospitava que estaven col·laborant en la preparació de l'1-O.

Segons va informar l'AMI la setmana passada, arran de l'ordre de Maza la Fiscalia va obrir diligències a 78 alcaldes per la seva participació en l'1-O, de les quals se n'han arxivat en total 63, comptant-hi Madrenas, mentre que 15 causes més estan pendents de resoldre. Segons les dades de l'associació, de les 15 causes que segueixen obertes, 10 han estat remeses a jutjats d'instrucció catalans perquè continuïn la investigació i cinc estan pendents de resoldre. L'AMI, tot i celebrar que la majoria dels alcaldes deixessin de ser investigats, va denunciar "l'arbitrarietat de la justícia", ja que no es van arxivar totes les diligències. A més, va recordar que la fiscalia va haver de reconèixer que, "tot i considerar acreditada la participació o col·laboració de l'alcalde o alcaldessa en l'organització de l'1-O, no han trobat cap mena de prova que ho pugui demostrar".

En aquests moments, la Fiscalia ja ha arxivat les causes contra els alcaldes de Santa Coloma de Farners, Puigcerdà, Olot i Palafrugell, però sí que ha resolt querellar-se contra l'alcalde de la Bisbal d'Empordà, Lluís Sais, per desobediència i prevaricació.

stats