Política 27/06/2019

La Fiscalia s'oposa a fer una consulta al tribunal de Luxemburg sobre la situació de Junqueras com a eurodiputat

Argumenta que es tracta d'una "competència nacional" i que, per tant, no cal elevar-la al TJUE

Ara
2 min
La Fiscalia s'oposa a consultar al Tribunal de Justícia de la UE sobre els drets de Junqueras

BarcelonaPoc més de 24 hores després que el Tribunal Suprem s'avingués a consultar al tribunal de Luxemburg sobre la situació d'Oriol Junqueras com a eurodiputat, la Fiscalia ha manifestat la seva posició al respecte. El ministeri fiscal, doncs, s'oposa a traslladar al Tribunal de Justícia de la Unió Europea la qüestió sobre l'exvicepresident de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts, l'alt tribunal havia activat la via per plantejar una qüestió prejudicial davant el TJUE per esbrinar quina és la situació de Junqueras pel que fa a la immunitat que, suposadament, comportaria la seva condició d'eurodiputat. L'exvicepresident, però, no és parlamentari europeu de manera formal, ja que el mateix Suprem va vetar-li la possibilitat de presentar-se davant la Junta Electoral Central (JEC) per acatar la Constitució i assumir l'acta.

En el document que ha remès al Suprem, la Fiscalia argumenta ara que la qüestió prejudicial no respon a cap motivació concreta, ja que, o bé "es tracta d'una competència nacional" i, per tant, diu, "d'abast temporal", o bé perquè, en cas de considerar-se matèria europea, "ja existeix jurisprudència constant" que aclareix la situació.

En aquest sentit, el ministeri fiscal considera que ni "la interpretació de la norma comunitària" ni tampoc les sentències i dictàmens esmentats en l'escrit per justificar el seu posicionament "generen dubtes que aconsellin promoure la qüestió prejudicial". Així doncs, la Fiscalia conclou: "L'esmentada qüestió prejudicial no pot ser plantejada".

El Suprem va donar tres dies a les parts per pronunciar-se al respecte i la Fiscalia ha triat la mateixa via per la qual va optar en la primera sol·licitud: rebutjar la petició de la defensa de Junqueras. El lletrat de l'exvicepresident, Andreu Van den Eynde, havia remès una petició al Suprem per tal que donés un permís a Junqueras perquè pogués assolir l'acta d'eurodiputat. La Fiscalia s'hi va oposar i l'alt tribunal va acceptar-ne els arguments.

stats