Política 17/12/2015

Homs prioritza l'estratègia "unitària" amb ERC a la celebració d'un acte conjunt en la recta final de campanya

Amadeu Altafaj, representant permanent de la Generalitat davant la UE, assegura que les institucions comunitàries acabaran "negociant" al voltant del procés sobiranista

Oriol March
2 min
El candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles, Francesc Homs, durant l'acte matinal al costat d'Amadeu Altafaj / ARA

BarcelonaEl candidat de Democràcia i Llibertat a les eleccions espanyoles del 20-D, Francesc Homs, ha assegurat aquest dijous al matí en un acte al Palau de Pedralbes que "el nostre estat federal de referència és Europa". "És així com competirem en el marc d'un món globalitzat", ha apuntat Homs. L'exconseller de la Presidència ha apuntat que Espanya "pràcticament nul·la" incidència en el context europeu perquè viu aferrada a una "oligarquia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent de Convergència ha assenyalat que Europa observarà el resultat de les eleccions espanyoles a Catalunya al marge de quin sigui el mapa polític definitiu al Congrés dels Diputats. "El país ha de tornar a brillar amb llum pròpia", ha considerat Homs. El candidat ha negat que aquests comicis siguin un "segon plebiscit". "Si tot el sobiranisme vota, el sobiranisme guanya aquestes eleccions", ha reiterat.

Pel que fa a la reunió mantinguda amb ERC i les entitats sobiranistes, Homs ha destacat el "compromís" de les dues candidatures per tirar endavant el procés a Madrid a través d'estratègies conjuntes. "Necessitem força democràtica", ha reiterat el candidat de Democràcia i Llibertat. "És més important una estratègia conjunta que un acte conjunt", ha insistit. "Els votants de Ciutadans aniran tots a votar. Si nosaltres estem distrets, costarà molt explicar les coses", ha apuntat, recordant la "petició de vot creuada" entre les dues candidatures.

En referència a la negociació oberta amb la CUP, Homs ha considerat que l'esquerra alternativa el "critica" encara que digui "una cosa o la contrària".

Altafaj: "Europa sempre negocia"

El representant permanent de Catalunya davant la Unió Europea, Amadeu Altafaj, ha considerat que els catalans són europeistes "molt abans" de la constitució de la UE. "En la campanya del 27-S hi va haver una distorsió sobre el paper de les institucions europees en el procés", ha apuntat Altafaj, que ha destacat el paper "neutral" de les institucions comunitàries "a pesar de les pressions existents". "O s'ha defugit la qüestió o s'ha respost sempre de forma general. No hi ha hagut cap interpretació exhaustiva dels tractats sobre una Catalunya independent", ha apuntat.

"L'actuació barroera de l'Estat ha fet que el procés s'hagi convertit en internacional. Europa és el marc necessari, indefugible i natural de qualsevol negociació que en algun dia acabarà tenint lloc", ha vaticinat el representant permanent de Catalunya a la UE. "Europa és part de la solució, estem en un entorn de sobiranies compartides", ha apuntat Altafaj, que ha destacat que les institucions comunitàries sempre "negocien". "Europa actua amb pragmatisme, i d'exemples n'hi ha molts al llarg d'aquestes tres dècades", ha apuntat en referència a la reunificació alemanya.

stats